Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Regeringen tar ut 6,5 miljarder ur Akademiska hus

Foto: JOHAN NILSSON/TT

Statliga Akademiska Hus, Sveriges största fastighetsbolag, ska dela ut 6,5 miljarder kronor till ägaren. Utdelningen möjliggörs genom att regeringen beordrat en uppskrivning på fem miljarder kronor av fastigheternas värde.

Som DN tidigare berättat sinar de stora statliga kassakorna, Vattenfall, LKAB och Riksbanken. Därför har också regeringen, som ytterst styr bolagen, jagat nya kassakor. Sist var det SJ som fick göra en extra utdelning på 1,7 miljarder kronor till staten.

Nu har turen kommit till Akademiska Hus som äger universitets- och högskolelokaler runt om i Sverige.

Akademiska Hus har en hög soliditet, som är mått på hur mycket av tillgångarna som finansieras med egna pengar. Den ligger i dag på knappt 48 procent, men statens mål är att den ska ligga på mellan 30 och 40 procent. 

Problemet för ägaren var att mycket av det egna kapital var bundet, vilket försvårar en utdelning. I våras på bolagsstämman bestämde dock ägaren, det vill säga regeringen, att fem miljarder skulle göras fritt, för att på så sätt möjliggöra en utdelning.

För att återställa aktiekapitalet bestämde regeringen helt sonika att koncernens fastigheter skulle skrivas upp med fem miljarder kronor. Med andra ord är det inte koncernens löpande verksamhet som möjliggör den kommande rekordutdelningen. Soliditeten kommer då att sjukna till knappt 39 procent

En extra stämma är utlyst till den 19 oktober när utdelningen ska klubbas. Enligt förslaget ska 4,5 miljarder betalas ut kontant i omgångar under hösten och resterande två miljarder innan årsstämman i vår. Summan motsvarar de ökade kostnaderna för sjukförsäkringen som är regeringens stora oro just nu.

Akademiska Hus har varit i blåsväder tidigare då rektorer och forskare protesterat mot höga hyror. De har menat att hyresnivåerna har gått ut över forskningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.