Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Regeringen tillsätter 50 miljoner till produktion av ekomat

Regeringen skjuter till 50 miljoner kronor för att öka produktionen av ekomat. 

– Den produktion vi har i dag räcker inte, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). 

Svenskarna köper allt mer ekologiska livsmedel. Nu tillsätter regeringen 50 miljoner kronor fram till år 2020 för att produktionen ska möta den ökade konsumtionen. 

– Vi har en stor efterfrågan på ekologiska produkter och den produktion vi har i dag räcker inte. Sverige måste importera ekologiska livsmedel. Vi vill stimulera en ökad ekologisk produktion, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Det är Jordbruksverket som tillsammans med näringslivet och berörda aktörer inom branschen som ska se över hur det går att öka produktionen av ekologisk mat. Beslutet fattas av regeringen på torsdagen. 

Utgångspunkten för hur produktionen ska stimuleras är en rapport som Jordbruksverket överlämnade till regeringskansliet den 28 februari i år. 

Tillskottet till ekokassan förväntas kunna leda till fler arbetstillfällen inom sektorn, såväl inom jordbruket som inom livsmedelsindustrin, samt en ökad export av svenska ekologiska livsmedel. 

– Det finns en efterfrågan från andra länder att köpa svenskt ekologiskt. De vet att vi håller oerhört hög livsmedelssäkerhet. Jag skulle vilja påstå att den är världsbäst. Det har flera länder upptäckt och det gör att det är ett tryck på svenska livsmedel. Vi har dessutom en ambition att öka vår totala produktion av livsmedel, säger Sven-Erik Bucht. 

Initiativet väntas även skapa nya möjligheter för jordbruks- och livsmedelsföretag. 

– Det skapar jobb. Ekologisk produktion är arbetsintensiv. Att vi ökar vår livsmedelsproduktion är ett jobbprojekt för landsbygden i allra högsta grad. Vi har minskat vår livsmedelsproduktion drastiskt sedan 1995. Det har försvunnit jobb från landsbygden, säger Sven-Erik Bucht.

Han fortsätter: 

– Vi vet att de jordbruk som jobbar med ekologisk produktion har en högre lönsamhet, säger Sven-Erik Bucht. 

Totalt sett räknar Sven-Erik Bucht med att initiativet kan skapa omkring 10.000-15.000 nya jobb. 

År 2016 ökade försäljningen av ekologisk mat med 18 procent och uppgick då till 3,9 miljarder kronor. Det motsvarar 8,7 procent av handeln, enligt Ekoweb, som bevakar marknaden för ekologiska livsmedel. Förhoppningen är att den ökade produktionen ska möta den efterfrågan som finns. 

– Vi har ett långsiktigt mål att 30 procent av jordbruket ska vara omställt till ekologisk produktion år 2030, i dag har vi ungefär 17-18 procent. Det går att öka ganska rejält, säger Sven-Erik Bucht. 

Läs också: Försäljningen av ekomat skjuter i höjden 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.