Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Regeringen vill förbereda Brexitavtal

Ann Linde har inte gett upp hoppet om ett avtal med Storbritannien.
Ann Linde har inte gett upp hoppet om ett avtal med Storbritannien. Foto: Nicklas Thegerström

Brexit är ett hot mot svensk export då svenska varor kan bli för dyra att sälja i Storbritannien.

Därför vill regeringen att Kommerskollegium förbereder de svenska prioriteringarna inför ett eventuellt frihandelsavtal. 

Storbritannien är en av Sveriges viktigaste handelspartners. Om britterna lämnar EU utan ett avtal om frihandel med unionen, kommer Sverige att tillhöra ett de hårdast drabbade EU-länderna.

I ett sådant läge kommer britterna att handla utifrån världshandelsorganisationen WTO:s regler. 

Det betyder bland annat en tull på 22 procent på svenska lastbilar som exporteras till Storbritannien - och tio procent på personbilar.

Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om villkoren för utträdet går mycket trögt för tillfället. 

Men den svenska regeringen ger ändå i dag, torsdag, Kommerskollegium i uppdrag att förbereda de svenska prioriteringarna inför de kommande frihandelsförhandlingarna.

– Det handlar om att ta fram statistik från olika sektorer , se vilka tekniska lösningar som kan vara möjliga och ge underlag till de svenska handelsintressena, säger EU-minister Ann Linde.

EU har också en rad olika avtal med andra länder, som Kanada, Schweiz, Ukraina och Turkiet. Kommerskollegium ska även studera dessa för att se om det finns delar av dem som skulle passa för svenska del, den dag EU har ett avtal med Storbritannien.

Frågan är varför den svenska regeringen ger uppdraget nu, när de 27 EU-länderna är eniga om att det inte gjorts ”tillräckliga framsteg” i förhandlingarna om villkoren för utträdet. Utan framsteg där kommer EU inte att gå vidare och börja förhandla med britterna om ett frihandelsavtal.

– Det ska ses som en signal om att vi inte gett upp hoppet om att det kommer att bli ett avtal, säger Ann Linde.

Den senaste tiden har det både i Bryssel och i London talats allt tydligare om att parterna måste förbereda sig på ett ”no deal scenario”, det vill säga att det inte blir en överenskommelse mellan parterna.

Statsminister Stefan Löfven kommer troligen att berätta om regeringsuppdraget på fredag morgon, när de 27 stats- och regeringscheferna möts över en arbetsfrukost.

Men även Tyskland har gjort något liknande och det ska nog också ses som ett försiktigt stöd till den politiskt försvagade brittiska premiärministern Theresa May. Ingen EU-ledare vill se henne falla - det skulle kraftigt öka sannolikheten för ”no deal”.

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.