Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Regeringen vill ha räntetak för snabblån

Regeringen vill ha rimliga villkor för marknaden för snabblån, och har fattat beslut om en lagrådsremiss. Arkivbild.
Regeringen vill ha rimliga villkor för marknaden för snabblån, och har fattat beslut om en lagrådsremiss. Arkivbild. Other: Fredrik Sandberg/TT

Färre personer ska riskera att fastna i en skuldspiral. Regeringen vill införa ett räntetak och ett kostnadstak för snabblån.

Regeringen vill också skärpa reglerna för marknadsföringen av lån till konsumenter och har fattat beslut om en lagrådsremiss. Reklamen ska inte få utformas så att "den lockar konsumenter till ogenomtänkta beslut".

"Genom förslaget stärker vi skyddet för konsumenterna och begränsar möjligheten att profitera på människor i ekonomisk utsatthet. Det är oacceptabelt att konsumenter utnyttjas", säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) i ett pressmeddelande.

I lagrådsremissen föreslår regeringen att kredit- och dröjsmålsräntor för högkostnadskrediter maximalt får vara 40 procent högre än referensräntan, som just nu är –0,5 procent. För en högkostnadskredit ska kostnaderna aldrig få överstiga ett belopp som motsvarar kreditbeloppet.

Som exempel: Vid ett lån på 1.000 kronor ska en person aldrig behöva betala mer än totalt 2.000 kronor.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 september nästa år.

– Konsumenter ska i så liten utsträckning som möjligt behöva oroa sig för att en liten skuld växer och blir okontrollerbar, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.