Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 08:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/regeringen-vill-kartlagga-digitala-brister/

Ekonomi

Regeringen vill kartlägga digitala brister

Foto: Christine Olsson/TT

Det råder brist på digitala specialister i Sverige och det kan hämma innovation och tillväxt.

Därför kommer regeringen ge Universitetskanslersämbetet och Tillväxtverket i uppdrag att kartlägga bristerna. Målet är att det ska leda till nya högskoleutbildningar.

Redan för ett år sedan konstaterade den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD att bristen på digital spetskompetens hade blivit en flaskhals för ekonomin. 

Regeringen ger därför, på sitt sammanträde på torsdagen, de båda myndigheterna att ”analysera och föreslå kompetensförsörjningen av digital spetskompetens.”

Även om ett mål med kartläggningen är att universitet och högskolor ska få besked om vilken typ av utbildningar som krävs i framtiden, betonar digitaliseringsministern Anders Ygeman att det också handlar om att kunna ge relevanta utbildningar till den befintliga arbetskraften.

– En del av arbetet är att vi tar fram ett antal spetsutbildningar på universitetsnivå. 

– Men det ligger kanske fyra-fem år i framtiden. Kompetensbehovet har vi redan i dag så vi behöver se till att de som finns på arbetsmarknaden i dag får den digitala spetskompetens som de behöver, säger han.

Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning, betonar att de båda myndigheterna ska samarbeta med lärosätena, arbetsmarknadens parter och andra intresserade aktörer för att se vilken typ av utbildningsbehov som finns.

Ska det leda till nya utbildningslinjer?

– Det är vad vi hoppas på.

– Men vi behöver den här gedigna överblicken så att vi vet att vi hittar rätt utbildningar på kort sikt, men också håller i det som vi behöver göra på lång sikt, säger hon.

Kartläggningen ska vara klar 2022, med en första delredovisning till regeringen hösten 2020.