Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Regeringen vill påbörja slopandet av pensionärernas skatt

Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Regeringen vill sänka skatten för de lägst betalda pensionärerna. De som får 10.000 kronor i månaden ska få sin skatt sänkt med 250 kronor i månaden. Det skriver statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson på DN Debatt.

Skattesänkningen kommer att läggas fram i höstbudgeten och, om regeringen får majoritet för förslaget, ska den leda fram till att pensionärsskatten slopas helt skriver de båda S-ministrarna.

Det är främst de pensionärer som har en årlig pension på 120.000 kronor eller mindre som ska få ta del av sänkningen. Blir förslaget verklighet minskas deras skatt med 3.000 kronor om året.

Men också pensionärer med en pension på mellan 120.000 kronor och 240.000 kronor om året ska få en skattesänkning. Hur stor den är tänkt att bli skriver inte Löfven och Andersson.

Höstbudgeten är regeringens första egna budget. Hittills har statsminister Stefan Löfven regerat med den budget som lades av den tidigare borgerliga alliansregeringen.

”Nu kan vi äntligen påbörja förändringen för Sveriges äldre. Från den 1 september förbättrar vi ekonomin för de 285.000 av Sveriges pensionärer som har bostadstillägg”, skriver Löfven och Andersson.

S föreslog sänkt skatt för pensionärer i sin budgetmotion i april 2014. Skattesänkningen skulle finansieras av dem som tjänar över 60.000 kronor i månaden. I dagens debattartikel står inte varifrån de två miljarder satsningen kostar ska tas.

Regeringskollegan MP och Vänsterpartiet har tidigare sagt att man vill att pensionärer ska beskattas på samma sätt som andra inkomsttagare vid samma lön och att skatten bör sänkas.

Nu hoppas regeringen på att de borgerliga ska ändra sitt motstånd mot en sänkning av pensionärsskatten, skriver Löfven och Andersson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.