Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Regeringen vill skärpa reglerna för nyanlända invandrare

Nyanlända invandrare ska vara skyldiga att ta arbeten som de erbjuds, annars förlorar de sin ersättning. Det innebär ett lagförslag som regeringen lade fram på måndagen.


– Det här berör en majoritet av de 22.000 nyanlända som är inne i etableringssystemet, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP)

Hur stort problemet är i dag med nyanlända som inte tackar ja till jobb har Ullenhag inga siffror på. Han hänvisar till att både Arbetsförmedlingen och Statskontoret har efterfrågat en skärpning av reglerna på detta sätt.

Sedan tidigare ställs som krav för att få etableringsersättning att de nyanlända deltar i arbetsförberedande insatser, utbildning i svenska språket och samhällsorientering under sina första två år i Sverige. Ersättningen är för närvarande 308 kronor per dag.

Arbetsförmedlingen har redan möjlighet att dra in ersättning för den som inte deltar i dessa aktiviteter. Nu införs dessutom en möjlighet att stoppa pengarna till dem som inte tackar ja till erbjudet arbete.

- Det införs också krav på att man ska kunna ta jobb på olika håll i Sverige, säger Erik Ullenhag.

Han framhåller dock att den som till exempel är mitt uppe i en kompletteringsutbildning ska kunna undantas.

- Man ska vara fullt ut arbetsför och arbetssökande. Det är de som står rätt nära arbetsmarknaden som träffas av den här förändringen. Det finns ju människor som behöver betydligt längre insatser för att komma i arbete, säger Erik Ullenhag.

Undantag kan också göras om det gäller ett jobb som bara löper över en begränsad tid och personen i fråga har familj och skulle bli tvungen att flytta.

- Det blir en prövning från fall till fall, säger Ullenhag och påpekar att systemet nu blir mer likt de som gäller dem som har vanlig arbetslöshetsersättning.

Integrationsministern beskriver dagens reform som en del i arbetslinjen och i ansträngningarna att få ner arbetslösheten.

- Vi har kvar en utmaning i att det tar för lång tid att komma in på arbetsmarknaden och att det finns en grupp som inte alls kommer in, säger Ullenhag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.