Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Regeringen vill strypa möjligheten till skatteplanering via Malta

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Other: Thommy Tengborg/TT

Det ska bli svårare för den som vill skatteplanera genom att ha sina pengar i bolag på Malta och Falklandsöarna. 

– Vi har ju sett att människor som har stora tillgångar inte är med och betalar skatt, säger finansminister Magdalena Andersson till DN. 

Regeringen skickade på söndagen ut ett förslag på remiss som syftar till att försvåra för dem som har brevlådeföretag i skatteparadis.

Regeringens förslag handlar om att ta bort möjligheten för svenskar att komma undan skatt via bolag på Malta och kommer efter den så kallade Paradisläckan i november förra året. Paradisläckan omfattade mer än 13 miljoner läckta dokument från några juristbyråer och 19 skatteparadis runt om i världen.

Av dokumenten framgick att ett stort antal svenskar använde sig av skatteparadis för att slippa betala skatt i Sverige. SVT och TT kunde då visa att 1.000 svenskar har bolag registrerade i Malta. 

På söndagen kunde DN ta del av ett förslag från regeringen där finansdepartementet föreslår att ta bort Malta från den så kallade vita listan som tar upp länder där en svensk medborgare kan ha verksamhet och också beskattas i det aktuella landet utan att behöva skatta i Sverige.

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger till DN att förslaget syftar både till att få in pengar till statskassan och att förbättra skattemoralen:

– Att alla människor är med och bidrar och betalar skatt, det är grundläggande i den svenska modellen. Annars har vi inte möjlighet att ha de förskolor, skolor, sjukhus, äldrevård och allt annat som vi tycker är viktigt, säger finansministern. 

– Vi har ju sett att en del människor som har stora tillgångar inte är med och betalar skatt. Och det är viktigt för skattemoralen att alla är med.

I dag ligger bolagskatten på Malta på 35 procent men i praktiken hamnar den på mellan 0 och 10 procent eftersom delar av den återbetalas.

Magdalena Andersson säger att de som har ett verkligt företag i Malta inte ska drabbas av de nya reglerna. 

– Nej, det rör sig om så kallade brevlådeföretag som enbart är till för att undvika att betala skatt i Sverige. Där kommer vi att löpande beskatta dem för avkastningen. Reseföretag och andra företag som har verklig verksamhet i Malta kommer inte att påverkas.

Förutom Malta tas också Falklandsöarna bort från vita listan.

Förslaget är tänkt att bli verklighet 1 januari 2019.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.