Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Regeringen vill utreda skatt på flyg

Hur skulle en skatt på flygresor kunna utformas, så att flygets klimatpåverkan kan minska och konsumenterna bli uppmuntrade att välja alternativ som är mer miljövänliga? Det vill regeringen nu utreda, som en del i målet att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Chefsjuristen Gabriella Loman har utsetts till utredare och ska vara klar med uppdraget senast 30 november nästa år.

Utredaren ska även se över hur skatten kan utformas så att den samverkar med målen om jobb, tillgänglighet och konkurrenskraft i alla delar av landet, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

”Ett rejält stolpskott” tycker Centerpartiets Anders Åkesson, som inte tror att skatten kommer fungera som regeringen tänker. "Det kommer bli dyrare i synnerhet i norra Sverige, där man ofta inte har några alternativ, och i södra Sverige kommer det att leda till att folk flyger till och från Köpenhamn istället", skriver han i ett pressmeddelande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.