Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Regeringens analysgrupp inte främmande för LAS-nedrustning

Framtidsminister Kristina Persson (S).
Framtidsminister Kristina Persson (S). Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Den kontroversiella planen att byta bort LAS ”sist in först ut” mot mer arbetsgivarfinansierad fortbildning har nått ända in i regeringskansliet.

Den plockas upp av framtidsministerns analysgrupp, som i dag rapporterar till regeringen.

Gruppen ”Arbetet i framtiden” efterlyser en bred reform för livslångt lärande, med finansiering från både staten och arbetsgivarna, framhåller fackförbundet Kommunals ledare Annelie Nordström, som på måndagen överlämnar rapporten till framtidsminister Kristina Persson.

– Vi föreslår att regeringen tillsätter en utredning om hur vi ska kunna bygga upp ett sådant omfattande fortbildningssystem. När man kommit fram till en lösning kan det ge nya öppningar till diskussioner om vissa delar av reglerna om anställningstrygghet, säger Nordström.

– På framtidens arbetsmarknad ligger tryggheten inte i anställningstid utan i kompetens.

Därmed slår Kommunals ordförande och regeringens analysgrupp an samma ton som de hett omdebatterade samtal och förhandlingar som de senaste åren förts mellan arbetsgivarorganisationerna och tjänstemannafacken i PTK respektive LO-facken IF Metall och Handels, och som under hösten fått läggas på is på grund av den hårda medlemskritiken.

Upplägget där har just varit att arbetsgivarorganisationer och staten skulle satsa mer pengar på de anställdas kompetensutveckling - i utbyte mot att facken accepterar att avskaffa principen ”sist in, först ut” och att ge arbetsgivarna betydligt större inflytande över bedömningen av vilka medarbetare som är kompetenta nog att få stanna och vilka som i stället ska sägas upp.

Detta upplägg lanserades 2011 av Teknikföretagen, vars vd Åke Svensson nu är en av ”Arbetet i framtidens” åtta ledamöter.

DN kunde för några veckor sedan publicera detaljer om samtalen mellan Teknikföretagen och IF Metall och Handels, vilket ledde till en storm av kritik från medlemmar och andra LO-förbund. Parterna hade bland annat diskuterat att arbetsgivaren fritt skulle kunna säga upp under anställningens första två-tre år, utan att behöva hänvisa till vare sig arbetsbrist eller personliga skäl. Därutöver ökad tyngd för arbetsgivarens kompetensbedömningar och en förkortning av uppsagdas rätt till återanställning.

Men trots den interna kritiken tycks den ovan beskrivna byteshandeln vinna mark i den fackliga toppen:

– Jag har talat med LO:s, TCO:s och Saco:s ledningar för att stämma av våra idéer om livslångt lärande och berättat att vi öppnar för att titta på delar av anställningstryggheten. De har inte protesterat, om det kan leda till ett välutvecklat system där människor kan fylla på sin kompetens i stället för att bli ratade på grund av otillräckliga kvalifikationer, säger Annelie Nordström, som tycker att det i dag finns alltför mycket mytbildning kring nyttan respektive vådan av LAS:

– I praktiken hindrar ju inte LAS arbetsgivaren från att välja, man hittar alltid vägar att bli av med de man vill bli av med.

Analysgruppens förslag:

Sverige ska inte konkurrera om låglönejobben. Då krävs betydligt större möjligheter för vuxna att lära nytt över hela livet.

Samtidigt har antalet korta kurser och distanskurser minskat.

Analysgruppen efterlyser ett system för livslångt lärande finansierat av staten och arbetsgivarna, för att öka allas möjligheter.

Fackens motprestation skulle vara att kompromissa om LAS.

Analysgruppens ordförande är Kommunals ordförande Annelie Nordström och Klas Eklund, seniorekonom, SEB. Ledamöterna kommer från Swedbank, Entreprenörsforum, Uppsala universitet, Handelshögskolan, Malmö kommun, Teknikföretagen, LO och Sodexo Sverige

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.