Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Regeringens besked följer efter budgetdebatten

Gustav Fridolin, Åsa Romson, Stefan Löfven och Magdalena Andersson under presskonferensen.
Gustav Fridolin, Åsa Romson, Stefan Löfven och Magdalena Andersson under presskonferensen. Foto: Lotta Härdelin

Stefan Löfven tänker vänta till onsdagens debatt i riksdagen innan han lämnar besked om hur han tänker hantera budgetkrisen. Statsministern konstaterade på en pressträff strax före midnatt, natten till onsdag, att samtalen med den borgerliga alliansens partiledare tidigare på kvällen var resultatlösa.

– Vi kan konstatera att vi kunde inte se någon framgångsmöjlighet i de samtalen, sade Stefan Löfven.
Han ville inte svara på frågor om hur han nu tänker ta budgetprocessen vidare utan hänvisade till den debatt som ska hållas i riksdagen under onsdagen. Vad som skulle kunna visa på en väg framåt kunde han inte peka på.

– Vi får se vad diskussionen i kammaren ger. Vi ska ta ett steg i taget, sade Löfven.

Både Löfven och MP-språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson betonade att Sverigedemokraterna har ändrat hela spelplanen genom sitt besked om att man tänker fälla alla regeringar och alla budgetar som inte anpassar sig till SD:s syn på invandringsfrågan.

Statsministern kallade det ”ett paradigmskifte i svensk politik”. Regeringspartierna antydde att de borgerliga inte har hunnit förstå vidden av detta.

– Jag är inte säker på att alla partier har tagit in den informationen, sade Fridolin.

Löfven konstaterade att det finns flera handlingsalternativ, som att avgå, utlysa extraval eller satsa på fortsatta förhandlingar, men ville inte säga något om vilket han planerar för.

Åsa Romson varnade för den situation som uppstått i och med Sverigedemokraternas nya linje.

– Så länge man låter SD vara vågmästare på det sätt som de har manifesterat i dag är det väldigt svårt att ta ansvar för Sverige. Därför var det viktigt att ha samtal med Alliansens partiledare. Det var inte jättekonstruktiva samtal och det bekymrar oss, sade Romson.

Med på pressträffen före midnatt i Rosenbad var även finansminister Magdalena Andersson (S). Hon talade också om ett allvarligt läge där de ”seriösa” partierna måste ta stort ansvar.

– Här har vi ett alternativ. De borgerliga har ingen idé, sade Andersson.

Statsministern undvek att svara på frågan om han är beredd att sparka ut MP ur regeringen.

– Det är en hypotetisk fråga. Vi har en regering och vi står upp för den, sade Löfven.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.