Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-15 21:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/regeringens-budget-bromsar-nya-platser-pa-yrkeshogskolan-naringslivet-i-skarp-protest/

Ekonomi

Regeringens budget bromsar nya platser på Yrkeshögskolan – näringslivet i skarp protest

Budget som bromsar antalet platser på Yrkeshögskolan.
Budget som bromsar antalet platser på Yrkeshögskolan. Foto: Claudio Bresciani/TT

Övergångsregeringens strama budget hotar Yrkeshögskolans utlovade expansion. 2019 kan den politiska osäkerheten få 250 miljoner och 11.000 yrkeshögskoleplatser att frysa inne. 

Då får många företag svårt att värva och växa, varnar tolv av näringslivets branschorganisationer.

Tove Nandorf
Rätta artikel

I en lång rad yrken råder i dag stor brist på välutbildad arbetskraft. För att råda bot på flaskhalsarna har den näringslivsanknutna Yrkeshögskolan en viktig roll att spela. Yrkeshögskolan lyckas med sina högst tvååriga utbildningar snabbt få ut nio av tio studenter i jobb. Utbildningsformen befinner sig just nu mitt inne i en stor expansionsfas, som regeringskaoset nu riskerar att avbryta. 

I stället för planerade 30.000 helårsplatser nästa år kan Yrkeshögskolan i höst landa på 20.000, konstaterar Thomas Persson, generaldirektör för myndigheten för Yrkeshögskolan.

Det beror på att den budget som övergångsregeringen lagt är en stram och avskalad så kallad teknisk budget, utan partipolitisk inriktning. De tillskott till Yrkeshögskolan som för 2019 utlovades av S och MP finns inte med.

När en ny regering tillträder kan den lägga en ändringsbudget. Men det kan dra ut på tiden med väntan på riksdagsbehandling och nytt regleringsbrev till myndigheten.

Den tiden finns inte, påpekar generaldirektör Thomas Persson.

– Våra anordnare  tycker redan i dag att det är väl sent att få besked om beviljade medel i månadsskiftet januari/februari, för varje vecka extra som går minskar deras chanser att komma igång i tid för att hinna rekrytera nog med sökande. Särskilt för investeringstunga branscher inom teknik och industri med lågt söktryck.

Budskapet oroar företrädare för stora delar av näringslivet, som i ett gemensamt upprop nu uppmanar riksdagspartierna att redan nu före jul försöka nå en blocköverskridande uppgörelse om extra pengar, redan i utskottsbehandlingen av budgetpropositionen eller i partiernas budgetmotioner, så att beslut inte behöver dröja till på vårkanten. 

”Sverige har helt enkelt inte råd att skära bort 11.000 yrkeshögskoleplatser”, skriver företrädare från Teknikföretagen, Livmedelsföretagen, Industriarbetsgivarna, besöksnäringens Visita och en rad andra tunga branschföreträdare som varnar för att Sveriges välstånd drabbas om företagen inte kan växa och skapa fler arbetstillfällen.

Yrkeshögskolan är unik på så sätt att det är arbetsgivare i behov av nya medarbetare som deltar i planering och genomförande av utbildningen. 93 procent av de som gick ut 2016 hade jobb 2017. Fyra av fem redan innan de slutar sin utbildning. 

På knappt tio år har YH gått från 30.000 till 50.000 studerande. Med den utbyggnad som beslutades i fjol ska utbildningsformen år 2022 omfatta hela 70.000 studerande. Det första stora steget togs i januari i år, då Myndigheten för Yrkeshögskolan kunde bevilja 50 procent fler utbildningar än året innan, 525 i stället för 350 stycken 2017.