Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Regeringens jetplan flög från Arlanda till Bromma – för att plocka upp ministrar

Regeringens jetplan har enligt Expressen vid flera tillfällen ”ombaserats” från Arlanda till Bromma.
Regeringens jetplan har enligt Expressen vid flera tillfällen ”ombaserats” från Arlanda till Bromma. Foto: Johan Nilsson/TT

De jetplan som regeringen använder har vid sex tillfällen lyft från Arlanda och landat på Bromma flygplats – en sträcka på 41 kilometer bilvägen – för att plocka upp ministrar.Bland andra har utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) hämtats på det sättet. ”Jag skulle gärna ha åkt till Arlanda om jag vetat om det” säger Gustav Fridolin.

Enligt Gustav Fridolin kände han inte till att regeringsplanet flög från Arlanda för att hämta honom, utan det var ett beslut som fattades av Försvarsmakten.

– Jag åkte dit de sa på den tidpunkt de sa att jag skulle vara där, som jag gör vare sig det är Försvarsmakten, Säpo eller en kompis som ska skjutsa mig, säger Gustav Fridolin till DN.

Fridolin brukar inte ifrågasätta skjutsen eller ”var fordonet varit parkerat” menar han.

Men för MP:s riksdagsledamöter finns det reseregler för att minska flygandet, där ifrågasätter man hur transporter går till?

– Vi har en policy när vi beställer resor, däremot har vi nog inte – eller i det här fallet regeringskansliet – ställt motfrågor när man beställt resor i enlighet med reglerna. Man har åkt dit Försvarsmakten sagt vid den tidpunkt som det var sagt.

Borde ni ha ifrågasatt?

– Nu var det inte jag som bokade resan, men som jag förstår det finns det ett regeringsplan på Bromma, det är till och med huvudstationeringen. Det här är andra gången som jag flyger med regeringsplanet, första gången var med kungen, från Bromma. Så jag tror inte att någon från regeringskansliet funderade över om planet kom från Arlanda .

– Hade jag vetat det skulle jag gärna ha åkt till Arlanda.

Regeringens jetplan har enligt Expressen vid flera tillfällen ”ombaserats” från Arlanda till Bromma flygplats för att plocka upp regeringsmedlemmar, som sluppit åka de 41 kilometrarna till Arlanda.

Henrik Gebhardt, informationschef vid Skaraborgs flygflottilj, bekräftar för DN att ett av jetplanen flugit från Arlanda till Bromma för att hämta passagerare.

– Uppgifterna är i allt väsentligt rätt, men jag har inte använt ordet ”ministrar”, vi uppger sällan vilken typ av passagerare det gäller. Flygplanet har stått parkerat på Arlanda och gjort en kortare ombasering till Bromma för att passagerarna ska kliva ombord, säger Henrik Gebhardt.

Enligt Gebhardt är ett av de jetplanen som regeringen kan använda sig av baserat på Arlanda, medan de övriga står på Bromma.

Hade passagerarna lika gärna kunnat åka till Arlanda?

– Det blir en spekulation från min sida. Jag kan bara förhålla mig till att passagerarna klivit ombord på Bromma flygplats och därför har vi ombaserat dit.

Skulle planet ha ombaserats i vilket fall som helst?

– Nej, om vi inte ska flyga någonstans så står planet kvar på marken.

Sammanlagt listar Expressen sex tillfällen där planet använts för att hämta upp passagerare. Två gånger ska det ha gällt statsminister Stefan Löfven, efter valet i höstas – först när han skulle till ett toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer, sedan när Löfven skulle besöka FN i New York.

Löfvens pressekreterare Dan Lundqvist Dahlin lämnade på förmiddagen en skriftlig kommentar till uppgifterna.

– Det är Försvarsmakten som har information om och ansvarar för varifrån statsflyget utgår, skriver Lundqvist Dahlin.

Enligt pressekreteraren har statsråden inget emot att flyga från Arlanda, och Stefan Löfven har inte begärt några flygningar mellan Arlanda och Bromma.

Den 11 december flög jetplanet på samma sätt för att hämta upp passagerare. Enligt Aftonbladet rörde det sig om utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic, samt deras pressekreterare och två departementssekreterare.

De extra mellanlandningarna uppskattas ha lett till utsläpp på omkring 5 ton koldioxid, enligt beräkningar som Expressen låtit göra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.