Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-24 19:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/regeringens-krisplan-elbolag-ska-erbjuda-avbetalningsplaner/

EKONOMI

Regeringens krisplan: Elbolag ska erbjuda avbetalningsplaner

Finansminister Mikael Damberg.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen presenterade på torsdagen en så kallad ”elräkningsakut” som ska hjälpa svenska hushåll att klara de skenande elpriserna i vinter.

Det handlar om ett statligt lån till elbolagen som ska göra det möjligt för kunder att delbetala elräkningen.

VAL 22

Åtgärden presenterades på en pressträff med finansminister Mikael Damberg och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

Senast när novemberräkningen ska betalas ska svenska hushåll erbjudas möjligheten att avbetala elräkningen, enligt Damberg. Det ska ske genom ett statligt lån till elbolagen.

– Vi ser att en sådan åtgärd behövs i det här läget eftersom den yttersta konsekvensen för den som inte klarar av att betala elräkningen brukar vara att elen stängs av, säger Mikael Damberg (S).

Regeringen ska alltså se till så att elhandelsbolagen har den likviditet som krävs för att de ska kunna erbjuda avbetalningsplaner. Mikael Damberg säger att åtgärden har efterfrågats av elhandelsbolagen och att de kommer att kallas till ett möte inom kort.

Det är ännu inte bestämt hur stora lånen ska få vara.

Samtidigt vidtas flera åtgärder på EU-nivå. På onsdagen presenterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen en femstegsplan mot energikrisen som hon hoppas förankra hos medlemmarna på fredag. Bland annat vill kommissionen införa ett pristak på rysk gas och ett pristak på företag som producerar el till en låg kostnad, men säljer det dyrt.

Damberg säger att man från svenskt håll också hoppas få igenom ett förslag om att frikoppla gasmarknaden från elmarknaden inom EU. Det skulle särskilt gynna svenska hushåll och företag eftersom att Sverige inte är särskilt beroende av gas.

Läs mer:

Då blir elen billig igen – 22 frågor och svar om elkrisen

Studio DN: Behöver man spara 50 000 för att klara vinterns elräkningar?

Ämnen i artikeln

Val 2022
Elpriset
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt