Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/regeringens-pensionsforslag-doms-ut/

EKONOMI

Regeringens pensionsförslag döms ut

Anders Borgs förslag om att minska avdraget för privat pensionssparande döms ut.
Anders Borgs förslag om att minska avdraget för privat pensionssparande döms ut. Bild: Bertil

Regeringens har räknat fel när det gäller skatteintäkterna från ett minskat avdrag för pensionssparande. Det anser Ekonomistyrningsverket.

I februari föreslog regeringen att avdraget för privat pensionssparande ska sänkas från 12 000 kronor per år till 2 400 kronor från och med nästa år, för att 2016 slopas helt. Finansminister Anders Borg hänvisade till att de nya investeringssparkontona, ISK, bland annat eftersom pengarna där inte blir inlåsta.

I praktiken kan begränsad avdragsrätt till 2 400 kronor öka statens skattebas med 6,7 miljarder kronor per år, vilket betyder cirka två miljarder i ökade skatteintäkter. Men den siffran får inte godkänt från Ekonomistyrningsverket. Anledningen är, enligt myndigheten, att förslaget främst kommer att påverka låg- och medelinkomsttagare. Höginkomsttagare kan nämligen spara avdragsgillt på annat sätt.

– Personer med höga inkomster kommer sannolikt istället att pensionsspara genom att löneväxla, skriver myndigheten i ett yttrande.

Löneväxling går till så att arbetsgivaren och den anställde kommer överens om att växla in en del av lönen till en tjänstepensionsavsättning, och denna avsättning kan vara större än 12 000 kronor om den anställde vill. I praktiken blir det ett avdragsgillt pensionssparande.

Det innebär att regeringen inte skulle få in de skattekronor man väntat sig. Effekterna för att sänka avdragsrätten till 2 400 kronor per år blir enligt Ekonomistyrningsverket istället 3,4 miljarder per år i utökad skattebas – hälften av det regeringen räknat med.

Även Regelrådet, en av regeringen utsedd kommitté som har till uppgift att granska konsekvenserna av regeringens förslag för företag, ratar förslaget. Skälet är att de administrativa kostnaderna är ”ofullständigt beskrivna”.

Pensionsmyndigheten anser att det kan finnas skäl för slopat avdrag för pensionssparande, men vill behålla avdragsrätten för exempelvis egenföretagare. Myndigheten anser också att ”vissa grupper” har ett behov av att det privata pensionssparande går att binda.

Branschorganisationen Svensk Försäkring, som företräder svenska försäkringsbolag, är kritisk till förslaget medan Fondbolagens förening föreslår att avdragsrätten ersätts med ett införande av individuella sparkonton avsedda enbart för pension, en form av ISK-pension.

Finansinspektionen uppger att man inte har några synpunkter på regeringens förslag, medan Skatteverket ger förslaget tummen upp.