Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Rehn är ansvarig för EU:s sociala kris”

Finske EU-kommissionären Olli Rehn (bilden) bär det största ansvaret för EU:s misslyckade krispolitik, anser V-ledaren Jonas Sjöstedt.
Finske EU-kommissionären Olli Rehn (bilden) bär det största ansvaret för EU:s misslyckade krispolitik, anser V-ledaren Jonas Sjöstedt. Other: Wiktor Dabkowski/ZUMAPRESS/Alamy

Olli Rehn är huvudansvarig för den sociala krisen i Europa. Det hävdar Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt som går till hårt angrepp mot den finske EU-kommissionären. ”Politiken har varit en katastrof”, säger han.

Vid en presskonferens i finska riksdagen på onsdagen skrädde Jonas Sjöstedt inte orden om vice ordföranden för EU-kommissionen Olli Rehn, rapporterar finska Yle. 

Sjöstedt anser att EU-kommissionen har påtvingat medlemsländer en krispolitik som har lett till en social katastrof. Följden är miljontals arbetslösa, dålig ekonomisk utveckling och ökat antal fattiga till den grad att många har tvingats emigrera. Och det allra största ansvaret ligger hos ekonomikommissionären Olli Rehn, menar han.

– Han är ju ju eurokommissionär och har ansvar för europolitiken. Rehn har varit hårdare än IMF (Internationella valutafonden) i den misslyckade åtstramningspolitiken, säger Jonas Sjöstedt till Dagens Nyheter.

Olli Rehn förs fram som en tänkbar ordförande för EU-kommissionen – något som Sjöstedt vänder sig emot. 

– Han har varit ansvarig för EU:s misslyckade krispolitik som har lett till social misär i länder som Grekland och Spanien. Politiken har varit en katastrof, därför är han helt olämplig som ordförande, säger V-ledaren till Dagens Nyheter. 

I stället för fortsatta åtstramningspaket vill Vänsterpartiet att det ställs hårdare krav på bankerna. 

– Samtidigt som EU har krävt otroliga åtstramningar har man gått in med fantasisummor för att hjälpa banksystemen. Det har kostat skattebetalarna enorma summor, men bankernas ägare har sluppit ansvar för sina misslyckade affärer, säger Sjöstedt till Dagens Nyheter.  

Olli Rehn menar att Sjöstedt gör sig skyldig till grova förenklingar i sitt resonemang.

”Vi måste komma ihåg vad som var grunden till de ekonomiska och sociala problem i de länder som förlorade tillgång till finansiering på marknaderna, nämligen ansvarslös nationell ekonomisk politik. Som en följd av denna ansvarslösa politik valde de andra euroländerna att ge villkorliga lån och gav kommissionen, ECB och IMF i uppgift att övervaka hur villkoren uppfylls. De nationella problemen kom först, den gemensamma lösningen i form av villkorliga lån sedan”, säger Rehn i en skriftlig kommentar.

Rehn betonar att alla beslut om besparingsåtgärder tas av de nationella beslutsfattarna. EU-kommissionen, i synnerhet inte en enskild kommissionär, kan inte köra över demokratiska processer.

”De ekonomiska och sociala problemen skulle garanterat ha varit mycket värre ifall man låtit länderna med ekonomiska problem falla fritt. Dessa länder hade gått i konkurs och i det läget skulle det ha varit minst sagt svårt att betala sociala stöd, löner och upprätthålla offentlig service som sjukhus och skolor. Med de villkorliga lånen undvek vi en total katastrof”, fortsätter Rehn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.