Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Reinfeldt försvarar tuffa krav för a-kassa

Foto: Magnus Hallgren
Två tredjedelar av alla öppet arbetslösa får ingen som helst ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. På sex år har andelen som får ersättning halverats. Men statsminister Fredrik Reinfeldt har inga planer på att ändra reglerna. ”Jag försvarar skärpningen av villkoren”, säger han.

I början av 2006 hade 70 procent av alla arbetslösa ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Sedan dess har andelen rasat brant.

DN kunde i onsdags avslöja nya siffror från Arbetsförmedlingen som visar att i dag får endast 36 procent av alla arbetslösa ersättning från arbetslöshetsförsäkringen.
Övriga 64 procent, eller 120 000 människor, får ingenting alls utan är hänvisade till att leva på anhöriga, eventuellt sparade pengar eller försörjningsstöd.

På söndagskvällen ställdes Fredrik Reinfeldt till svars i ”Agenda” i Sveriges Television.

– Vi har gjort ganska tydliga förändringar av a-kassan. Vi begär att man ska jobba halvtid i sex månader för att få tillgång till a-kassan. Vi höjde kraven från 70 till 80 timmar i månaden. Med det vill jag säga att det var en justering, men det fanns alltså krav även innan vi gjorde den här förändringen, säger Fredrik Reinfeldt.

Just skärpningen av det så kallade arbetsvillkoret har fått hård kritik eftersom människor som jobbar halvtid i avtalsområden med vecko­arbetstid under 40 timmar, exempelvis i vården, hamnar helt utanför. Regeln gör det också svårt för dem med tillfälliga kortare anställningar, ofta unga och utlandsfödda. Fredrik Reinfeldt medger den problematiken.

– De jobbar inte tillräckligt mycket och tillräckligt länge för att komma in i a-kassan och det beror på att a-kassan är tänkt att vara en omställningsförsäkring som bygger på att man måste kvalificera sig. Och det gör framför allt många ungdomar inte.

Men statsministern är inte beredd att ändra de kritiserade reglerna.

– Då kan man utsträcka förmånerna och ta bort arbetsvillkoret och göra det till en väldigt bred närmast medborgarlönsliknande reform och det skulle förmodligen bli en av de största utgiftsreformerna Sverige har genomfört, säger han.

Någon höjning av ersättningen för dem som får a-kassa är inte heller aktuellt. I dag får ungefär 10 procent av dem med a-kassa 80 procent av sin inkomst.

– Det är ingen framgångsmått för ett land att man ger högst ersättning i just a-kassan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.