Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Reinfeldt: Grekland i princip bankrutt

Statsminister Fredrik Reinfeldt räknar med att Grekland åter diskuteras på EU-toppmötet på måndagen. ”Jag förutser att vi i dag än en gång kommer att diskutera att Grekland gör för lite i förhållande till vad de lovar och förväntar sig för mycket att fortsätta att leva på lån från andra”, säger han.

– Däremot ska vi säga att Italien, Portugal, Irland och många länder sällar sig till dem som höjt sitt reformtempo.

Reinfeldt fick också frågan vad han tycker om det tyska förslaget att tillsätta en kommissionär som ska ha veto när Grekland beslutar om nya nationella utgifter.

– Man kan diskutera konstruktionen men skälet till förslaget är återkommande upplevelser av att Grekland, ett land som i realiteten är i statsbankrutt och som lever med återkommande behov av nya lån för att klara sin offentliga försörjning, inte genomfört det man lovat andra, säger Reinfeldt.

– Till slut så tröttnar ju långivarna på att man inte gjort det man lovat. Det är en tung del av tysk debatt och då blir motkravet ännu mer kontroll. Vad man kallar den personen, eller den exakta konstruktionen det kan man diskutera. Men jag förstår frustrationen.

Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker, tillika Luxemburgs premiärminister, förkastade ett förslag om att sätta på skuldtyngda Grekland en europeisk överrock och låta en särskild EU-kommissionär övervaka budgeten. Förslaget ingår i ett initiativ som Tyskland lanserat bland övriga euroländer.

– Jag är starkt emot idén om att införa en kommissionär med det uppdraget enbart gentemot Grekland. Det är inte acceptabelt, sade Juncker på väg in till mötet.

Den grekiska regeringen har protesterat högljutt mot att övriga 16 euroländer skulle utse en kommissionär med rätt att lägga in sitt veto mot grekiska budgetförslag.

Statsminister Fredrik Reinfeldt anlände till toppmötet vid 14-tiden. Han beskrev det senaste utkastet om finanspakten som en framgång för Sverige. Det innebär, enligt Reinfeldt, att Sverige får vara med vid minst ett eurotoppmöte om året.

– Jag är väldigt glad över de skrivningar som nu finns, säger han.

– Dessutom möter det det som Socialdemokraterna begärt, men vi måste naturligtvis säkerställa att det är klart att det är kvar i kväll när vi avslutar.

På frågan om Frankrike släppt sitt motstånd mot att låta icke-euroländer delta vid eurotoppmötet, svarar Reinfeldt att inget är klart förrän mötet är över. Han tror dock att Sverige får igenom formuleringarna som finns i det senaste utkastet.

Så du kan deklarera Sveriges avsikt att gå med i pakten på mötet?

– Förutsatt detta (att utkastet inte ändras, TT:s anm) så menar jag att vi kunnat leverera det som varit vårt gemensamma intresse från regeringen och det Socialdemokraterna ställt i utsikt i sina fyra villkor, ja, svarar Reinfeldt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.