Reinfeldt: Överraskande bra resultat - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Reinfeldt: Överraskande bra resultat

Fredrik Reinfeldt var mycket nöjd efter att EU-toppmötet efter drygt ett dygns oavbrutna förhandlingar lyckats enas om en långtidsbudget för 2014-20. ”Det är ett överraskande bra resultat”, äger statsministern.
 

Inför förhandlingarna hade han skruvat ner förväntningarna och varnat för en höjd medlemsavgift för Sverige och en kraftigt minskad budgetrabatt.

Nu blev slutresultatet att den svenska EU-avgiften tvärtom kommer att minska något, från beräknat 33 miljarder kronor i år, till 32 miljarder från 2014, enligt Reinfeldt. Tidigare har det talats om medlemsavgifter på både 36 och 40 miljarder kronor.

Det beror på att den svenska rabatten på budgeten blir betydligt bättre än förslaget vid toppmötet i november i fjol. Då beräknades Sverige bara få behålla 145 miljoner kronor i rabatt jämfört med 3,4 miljarder per år för närvarande. När förhandlingarna avslutades på fredagen hade rabatten höjts till 2,8 miljarder per år.

– Det var jag och Nederländernas Mark Rutte som satt allra sist och förhandlade om rabatten i dag, sade Reinfeldt.

När de rika länderna samtidigt pressade igenom en nedskärning av den samlade EU-budgeten med 6 procent till 960 miljarder euro innebär det att den svenska medlemsavgiften beräknas bli något lägre än i dag.

Reinfeldt var också nöjd med att jordbruksstödet och regionalstödet minskas i den nya långtidsbudgeten med 7–10 procent, samtidigt som anslaget till forskning och infrastruktur ökas med 40 procent. Även om satsningen på infrastruktur blir betydligt lägre än i EU-kommissionens utgångsbud.

För Sverige kommer regionalstödet dock att bibehållas på samma nivå som i dag. Glesbygdsstödet bibehålls på nästan samma nivå som i dag, med en minskning för norra Sverige från 35 till 30 euro per invånare och år.

Jordbruksstödet till Sverige beräknas minska med cirka 10 procent.

– Den här budgeten inenbär en strukturell förändring och den modernisering vi efterlyst, sade Reinfeldt.

Nu väntar förhandlingar med EU-parlamentet som har vetorätt över budgeten. De stora partigrupperna var mycket kritiska till de stora nedskärningarna. I budgetuppgörelsen lockar dock EU-ledarna med ökade möjligheter att flytta budgetpengar mellan olika år och att flytta pengar mellan olika anslagsposter för att ge en ökad flexibilitet i hur budgetmedlen används.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.