Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Rekord i fondflyttar

Svenskarna är allt piggare på att flytta fonder.
Svenskarna är allt piggare på att flytta fonder.
Svenskarna har aldrig tidigare flyttat så mycket fonder. Det är en följd av det ökande antalet fondtorg. Trots att det finns ny teknik tar dock bytena fortfarande lång tid.

– Det vore bra för kunderna om det kan gå fortare, säger Bengt Clemedtson på Länsförsäkringar Bank.

Fondspararna har blivit allt mer rörliga. För tio år sedan hade de flesta bara sin banks fonder på sitt konto. Men nu ser det ut på ett helt annat sätt.

Flera fondtorg har öppnats och bankerna släpper in externa fonder på sina hemsidor och låter samtidigt nya kunder ta med sina gamla fonder in till den nya banken. Spararna har också fonder från flera olika förvaltare i sin portfölj.

Det här har lett till en dramatisk ökning av fondflyttar. För fem år sedan handlade det om några tusen i månaden och i början av 2012 ligger antalet på 24 000. Det visar statistik som fonddistributören Mfex har tagit fram för DN:s räkning.

– Antalet flyttar har formligen exploderat de senaste tre åren. Det handlar om att bankerna öppnat upp för externa fonder. För spararna är det viktigt att man kan ha allt på samma ställe och därmed få en bättre överblick och kunna jämföra sina fonder med andra, säger Oliver Lagerström, vd för Mfex.

Hittills sköts de flesta av flyttarna manuellt via faxmeddelanden men ny teknik är på väg in som ska göra det möjligt att snabba på. Med faxhanteringen finns det risk att spararen inte kommer åt sina fonder under några dagar om man exempelvis skulle behöva sälja akut. Enligt fondbranschen ska en flytt maximalt ta två veckor men längre väntetider är inte ovanliga. Speciellt om utländska fondbolag är inblandade.

Plattformar för att kunna sköta flyttar elektroniskt finns på flera håll. Börsaktören Nasdaq Omx har en marknad för fondhandel och Mfex levererar tekniska lösningar.

– Två storbanker använder redan de här lösningarna och jag hoppas och tror att alla banker kommer att införa systemen, menar Oliver Lagerström.

På Länsförsäkringar Bank har man satsat på en sådan lösning. Men fortfarande måste de flesta flyttar göras manuellt.

– Det vore bra för kunden om det går fortare. Vi har cirka 70 flyttar om dagen där fonder ska in till oss. Det blir en konsekvens när man byter bank, säger Bengt Clemedtson, chef för affärer på Länsförsäkringar Bank.

Alternativet för spararen skulle vara att sälja sina fonder hos den gamla banken, flytta pengarna och sedan köpa nya fonder.

Men då måste man också skatta för eventuella reavinster på innehaven.

– Det våra kunder säger är att det är smidigt att samla sina innehav och att skattesituationen även påverkar beslutet, menar Bengt Clemedtson.

Fakta: Fondflytt

Skäl för att flytta fond:

Bankbyte: Spararen går över till en annan bank och vill ta med sina gamla innehav till den nya banken.

Samla ihop: Spararen har fonder hos flera bolag och vill samla allt i samma depå.

Arvsskifte: Fonder i ett dödsbo kan ligga i en annan bank än arvingarnas.

Bodelning: Splittring av gemensamma innehav vid skilsmässa.

Nackdelar med flytt:

Externa innehav som flyttas in till en bank eller ett fondtorg blir förvaltarregistrerade. Det innebär att informationen oftast blir lite mindre. Exempelvis kan spararen själv få hämta upp fondernas årsberättelse.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.