Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Rekord igen - julhandeln omsatte 70 miljarder

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Möblerna drog ett tungt lass i julhandeln tillsammans med optik och apotekvaror. Leksakhandeln svek däremot på grund av att kunderna alltmer väljer att handla via nätet, visar färska siffror från SCB/HUI.

Facit för julhandeln 2014 blev knappt 70 miljarder kronor. Det är en ökning med 5,1 procent jämfört med julklappsjakten 2013. Den största vinnarbranschen under julhandeln i år var möbelhandeln, som trots starka jämförelsetal ökade med över 10 procent.

Betydligt tuffare var det för leksaksbranschen där en allt större andel av konsumenterna väljer att handla via nätet. Även skohandeln hade det kärvt under december. Den svaga utvecklingen för skohandlarna kan till viss del kan förklaras av vädret och av att konsumenterna prioriterar andra varor och branscher.

Starkare försäljningssiffror visar däremot apoteks- och optikhandeln.

Omsättningen för detaljhandeln mätt i löpande priser ökade med 5,1 procent mellan december 2013 och december 2014. Dagligvaruhandeln ökade med 3,5 procent medan sällanköpsvaruhandeln ökade med 6,4 procent.

Den totalt sett starka tillväxten översteg förväntningarna hos flera branscher. En förklaring till försäljningsökningen är den låga räntan och en låg inflation, faktorer som innebär att hushållen börjat återfå konsumtionslusten.

Decemberutfallet gav en extra skjuts till helårsutvecklingen som i sin helhet stannade på 3,4 procent i löpande priser. HUI höjer nu utsikterna för 2015. De beskrivs som ljusa och HUI:s prognos för den totala detaljhandeln pekar mot en tillväxt på 3,0 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.