Created with Sketch. Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-09 13:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/rekordforsaljningar-pa-bostadsmarknaden/

EKONOMI

Rekordförsäljningar på bostadsmarknaden

Foto: Lisa Mattisson

Antalet bostadsaffärer under årets första tio månader var högre än för motsvarande period i fjol. Därmed sattes ett nytt rekord på marknaden.

Även prisnivåerna satte nya rekord.

Svensk Mäklarstatistik har jämfört antalet försäljningar och omsättningspriserna på bostäder i Sverige, samt i de största städerna i samtliga 21 län, under perioden januari till och med oktober med motsvarande period i fjol

Och slutsatsen är klar. Både antalet försäljningar och priserna överträffar fjolårets.

Under mätperioden i år såldes nästan 114 000 bostadsrätter vilket är 11 procent fler än för motsvarande period 2020 – som då var rekord.

Summan av försäljningspriserna, omsättningsvärdet, var 326 miljarder kronor, 21 procent eller 57 miljarder mer än för motsvarande period i fjol. Den största ökningen hade Karlstad där omsättningsvärdet steg med 37 procent, motsvarande en ökning på 790 miljoner kronor.

På Gotland steg omsättningsvärdet med 36 procent, i Luleå med 33 procent och i Halmstad med 30 procent.

Antalet villaförsäljningar ökade med fem procent till 51 000 och omsättningsvärdet steg med 23 procent. Det motsvarar en ökning med 38 miljarder till 207 miljarder kronor, jämfört med motsvarande period 2020.

Störst ökning av omsättningsvärdet svarade Halmstad för där det steg med 36 procent, följt av Falun med 35 procent, Östersund med 34 procent och Västerås med 33 procent.

Det sammanlagda omsättningsvärdet på bostadsmarknaden under mätperioden steg med 22 procent till 533 miljarder kronor, jämfört med perioden januari till och med oktober i fjol.

Läs mer: Fler hushåll tror på högre bostadspriser.

Läs mer: Spretig utveckling på bostadsmarknaden.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt