Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 18:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/rekordhog-aktivitet-pa-bomarknaden-men-priserna-star-stilla/

EKONOMI

Rekordhög aktivitet på bomarknaden – men priserna står stilla

Foto: Anders Wiklund/TT

Bostadspriserna stod i stort sett stilla under september månad, enligt statistik från Svensk Mäklarstatistik.

– Det är inte ovanligt att marknaden hamnar på en trappavsats när priserna stigit kraftigt under en längre tid, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Snittpriset på både bostadsrätter och villor i Sverige var oförändrade i september jämfört med augusti.

Bostadsrättspriserna var också oförändrade i Storgöteborg, samt centrala Malmö och Stormalmö. I centrala Stockholm, Storstockholm och centrala Göteborg steg de däremot med en procent, jämfört med augusti.

Villapriserna steg i snitt med en procent i Storstockholm och de var oförändrade i de andra storstadsområdena.

Att bostadsmarknaden har gått in i ett lugnare skede har synts i flera månader nu. Prisökningarna, i den mån det sker, är måttliga.

Räknat på de senaste tolv månaderna syns dock fortfarande effekten av den tidigare kraftiga prisuppgången i synnerhet på villor.

I riket har snittpriset på en bostadsrätt stigit med åtta procent. I centrala Stockholm, centrala Malmö och Stormalmö har bostadsrättspriserna stigit med 11 procent de senaste tolv månaderna. I Storgöteborg har de stigit med sex procent, i centrala Göteborg med åtta procent och i Storstockholm med sju procent.

Det genomsnittliga priset på en villa i Sverige har stigit med 14 procent under de senaste tolv månaderna.  I Storstockholm har priset stigit med 16 procent, i Storgöteborg med 15 procent och i Stormalmö med 19 procent.

Även om priserna nu i allmänhet står stilla, så är aktiviteten på bostadsmarknaden rekordhög.

Bostadsmarknaden har påverkats av pandemin – köparna har efterfrågat större bostäder när många av dem räknar med att arbeta mer hemifrån. Det är vad som ofta anges av mäklare till förklaring varför just villapriserna stigit så kraftigt.

Men omsättningen på marknaden är också ett tecken på det.

Under året första nio månader har 101 200 bostadsrätter sålts – vilket är 12 procent fler än under motsvarande period i fjol, som var ett rekord då.

– Under det tredje kvartalet ser vi något färre bostadsrättsaffärer, jämfört med tredje kvartalet i fjol, men det är ändå flera än under 2019 som var ett ”normalår”, säger Hans Flink och syftar på tiden innan pandemin.

Antalet villaförsäljningar under årets först nio månader var 45 400, fem procent fler än under motsvarande period i fjol.

Läs mer: Trenden är bruten - villapriserna stiger inte längre

Läs mer: Allt färre har råd att bo i Stockholm

'

Ämnen i artikeln

Malmö
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt