Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Rekordmånga arbetslösa i hårt kritiserade Fas 3

Arbetsförmedlingens nya siffror visar att antalet personer som omfattas av Fas 3 aldrig har varit så stort.
Arbetsförmedlingens nya siffror visar att antalet personer som omfattas av Fas 3 aldrig har varit så stort. Other: Bertil Enevåg Ericson/TT

Aldrig tidigare har så många suttit fast i Arbetsförmedlingens Fas 3. I april var rekordmånga 36.000 personer inskrivna – trots regeringens löften om att avveckla den hårt kritiserade åtgärden. ”Trycket ökar hela tiden”, säger myndighetens analysdirektör Mats Wadman.

Kritiken har varit hård sedan Fas 3 infördes av den borgerliga regeringen för fem år sedan. Lycksökare har tjänat stora pengar på att utnyttja långtidsarbetslösa, visar flera avslöjanden.

Fram till januari 2014 ökade antalet inskrivna stadigt, men sedan vände siffrorna nedåt. När den rödgröna regeringen tillträdde i höstas steg antalet igen och i april var siffran rekordhög – 36.275 personer, skriver SVT.

För att omfattas av Fas 3 ska en person ha varit arbetslös i drygt två och ett halvt år. Då går den in i jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas, vilket innebär att arbetsgivare slipper betala lön och i stället får betalt för de personer som tas emot.

Efter den hårda kritiken har Fas 3 bytt namn till Sysselsättningsfasen.

– Vi ser att fler stannar kvar i Sysselsättningsfasen nu jämfört med förra året och att färre går till andra arbeten med stöd, säger Torbjörn Israelsson, analytiker vid Arbetsförmedlingen, till SVT.

Han kan dock inte förklara varför så många har hamnat i åtgärden under våren.

– En förklaring kan vara att färre stora arbetsgivare, som kommuner, väntar med att anställa långtidsarbetslösa med stöd i avvaktan på de åtgärder som utlovats, som extratjänster till exempel, säger han.

Arbetsförmedlingens analysdirektör Mats Wadman säger till DN att ökningen beror på en stadig inströmning samtidigt som det inte finns något egentligt utflöde. Det leder till att trycket på Fas 3 hela tiden ökar. 

– Grupperna som står långt ifrån arbetsmarknaden – utomeuropeiskt födda, äldre, personer med funktionsnedsättning och lågutbildade utan gymnasiekompetens – ökar hela tiden. Samtidigt finns ett återflöde av arbetslösa som kommer tillbaka från jobb hos anordnare, säger han till DN.

Den rödgröna regeringen har lovat att successivt avveckla åtgärden genom att sänka anordnarbidraget till arbetsgivarna. Men när budgeten föll blev åtgärderna som skulle ersätta Fas 3 försenade.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.