Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Rekordmånga bedrägeribrott anmälda i år

Foto: Isabell Höjman/TT

Antalet bedrägeribrott slår rekord. Äldre personer är särskilt utsatta. I åtta av tio fall handlar det om äldre som blivit av med alla sina besparingar, visar nya siffror från polisens nationella bedrägericentrum (NBC).

Förra året anmäldes det totalt drygt 200.000 bedrägeribrott. Statistiken över årets första åtta månader visar inga tecken på att brottstypen minskar, tvärtom ses en ökning med 24 procent under samma period 2017. NBC konstaterar att det aldrig har anmälts så många bedrägeribrott tidigare och att utvecklingen oroar. 

– Det som ökar är kortbedrägerier; när busen använder en annans persons kortinformation för köp över nätet med kortnummer, utgångsdatum och cvv–kod. Förra året hade vi 80.000 fall av den typen av bedrägerier och i år förväntas de bli runt 100.000, säger Jan Olsson chef på NBC. 

Närmare 60 procent av alla bedrägerianmälningar handlar om någon form av identitetsintrång. I vissa fall har bedragarna stulit hundratusentals kortuppgifter från ett och samma ställe. Det beror till viss del på att allt fler företag vill spara kortinformationen, så kallad ”Card on file”. Något som Jan Olsson bestämt avråder ifrån.

– Det ska man inte göra. Hackarna vet var informationen finns och kan göra dataintrång hos företagen för att komma över uppgifterna, säger han. 

Det finns inga siffror över hur mycket pengar som bedrägeribrotten omsätter. Men bara i augusti kom e-legitimationsbedragare över 36 miljoner kronor från svenska bankkonton. enligt siffror från polisen som DN tagit del av. 

Jan Olsson uppskattar att det rör sig om mycket högre belopp för alla bedrägeribrotten. 

- Det är mycket, mycket mer. Det är därför den organiserade brottsligheten vill ta del av det, säger han.

När det gäller telefonbedrägerier är äldre en särskilt utsatt grupp. Även om de utgör en liten grupp av den totala bedrägeribrottsligheten stiger kurvan dramatiskt. Hittills i år har andelen äldre bedrägeriutsatta ökat med 82 procent och bara i augusti har det anmälts 180 procent fler brott bland gruppen jämfört med samma månad förra året, enligt NBC. 

Oftast ringer någon och utger sig från att vara från banken och förmår den äldre att lämna ut sina inloggningsuppgifter för bankdosan. En majoritet av de drabbade har varit över 70 år och åtta av tio har blivit av med alla sina besparingar. 

– Den senaste tiden har vi sett att den sortens bedrägerier har minskat. Nu lurar de dem på deras bank-id i stället, säger Olsson. 

Jan Olsson välkomnar att Finansiell id-teknik nu gör en säkerhetsuppdatering för att försvåra för bedragare när det gäller bank–id. Samtidigt efterlyser han ett större ansvar från kortutgivarna där det finns mer att göra.

Från polisen försöker de jobba förebyggande med information parallellt med det polisiära arbetet med att sätta bedragarna inom lås och bom.

– Samtidigt som vi ska mana på företag att göra en förändring och se över sin teknik måste vi förmå folk att inte gå på det här. Det är bästa vägen, säger Jan Olsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.