Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 18:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/rekordmanga-bostader-laggs-ut-till-forsaljning-pa-nytt/

Ekonomi

Rekordmånga bostäder läggs ut till försäljning på nytt

Nyproduktioner har varit svårsålda på den trögare bostadsmarknaden. Foto: Hampus Lundgren

I januari återpublicerades rekordmånga bostadsannonser på Hemnet.

– Det är ett tecken på en trögare marknad, säger Staffan Tell, talesperson bostadssajten. 

Ida Yttergren
Rätta artikel

Nästan en tredjedel av alla bostäder som lades ut på Hemnet i januari hade legat ute tidigare. Därmed slog januari rekordsiffran från december, då 28 procent av annonserna hade publicerats tidigare. 

– Det som leder till återpubliceringar är misslyckade affärer. Det tyder på att man har försökt sälja sin bostad men inte fått det pris man vill ha, säger Staffan Tell. 

Sett till statistiken för hela riket hade 32 procent av de bostäder som lades ut funnits på sajten tidigare. Av de bostäder som var till salu i Stockholms län hade 36 procent legat ute tidigare. För Västra Götalands län var siffran 25 procent och i Skåne län 27 procent. 

– Det är ett tecken på en trögare marknad. Bankernas krav på att man säljer först kan leda till en situation där säljarna tar tid på sig, säger Staffan Tell. 

Svensk Mäklarstatistiks senaste siffror som kom ut på torsdagsmorgonen visade på en fortsatt svag nedgång på bostadsmarknaden. Prisfallet började under sensommaren 2017, vilket gav avtryck i antalet återpubliceringar av bostadsannonser. I januari 2017, när bostadsmarknaden fortfarande var het, var det bara 16 procent av objekten som hade legat ute tidigare. Året därpå var det i stället 30 procent av objekten. 

– Det är en viss ökning jämfört med för ett år sedan men det är en väldigt kraftig ökning jämfört med för två år sedan, säger Staffan Tell. 

Läs mer: Fortsatt prispress på bostäder i januari