Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Rekordmånga bostäder till salu

Rekordmånga lägenheter till salu. Arkivbild
Rekordmånga lägenheter till salu. Arkivbild Other: FREDRIK SANDBERG/TT

Utbudet av bostadsrätter på Hemnet slog nytt rekord i september. Så många lägenheter har inte kommit ut till försäljning under en septembermånad sedan 2008.

Antalet bostadsrätter som är utlagda till försäljning går alltid ner under sommaren för att öka kraftigt i augusti. Sedan brukar utbudet öka måttligt under september. Men så var det inte i år.

Hemnets statistik visar att utbudet, antal bostäder som fanns ute till försäljning, fortsatte att öka kraftigt även under september. Då fanns 21.920 bostadsrätter till salu i hela landet. Det är drygt 4.500 fler än i september 2016.

Att utbudet var så stort berodde till en del på att många fler lägenheter än vanligt kom ut till försäljning under september. I år tillkom 12.254 bostadsrätter i september jämfört med 9.700 samma månad 2016.

– Antalet nytillkomna bostadsrätter var ungefär 26 procent högre i september i år än förra året. Årets septembersiffra är också den högsta sedan vi började med statistiken 2008, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Johan Engström, vd för mäklarföretaget Fastighetsbyrån, tror att en av orsakerna till det ökade utbudet är att priserna inte ökar lika snabbt som tidigare.

– Det vi sett är inte en nedgång utan en dämpning av prisuppgången. Men säljarna har inte anpassat sig till det utan har högre förväntningar och det gör att affärerna tar längre tid, säger han.

Ola Lundqvist, vd för mäklarföretaget Bjurfors, är inne på samma linje.

– Försäljningarna tar lite längre tid och det gör att lagret byggs upp. Det ger köparna mer att välja på och de känner sig inte lika stressade, säger han.

Både han och Johan Engström lyfter också fram den ökade takten i nyproduktionen som en orsak till att fler lägenheter finns ute på marknaden.

Att köparnas förväntningar på priserna fortfarande är höga visar sig i Hemnets statistik över utgångspriserna. Säljarnas utgångspriser låg i genomsnitt på drygt 40.000 kronor per kvadratmeter sett till hela landet. Det är ungefär 5.000 kronor högre än i september förra året.

Men utgångspriserna visar bara vilka förväntningar säljarna har, inte hur mycket de verkligen får betalt. På fredag kommer nya siffror från Svensk Mäklarstatistik och då visar det sig hur prisutvecklingen var i september.

Flera oklarheter inför bostadsköp

Det diskuteras flera förändringar som gett bostadsspekulanter mer att fundera på inför bostadsköpet.

Skärpt amorteringskrav. Finansinspektionen vill att alla som tar nya bolån ska tvingas amortera en procentenhet mer än med dagens regler.

Högre räntor. Riksbanken räknar med att räntan kommer att börja höjas i mitten av nästa år.

Avtrappat ränteavdrag. Fler politiska partier är för en minskning av ränteavdragen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.