Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 13:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/rekordmanga-deklarerade-digitalt-skattepengar-i-juni-till-sena-deklaranter/

Ekonomi

Rekordmånga deklarerade digitalt – skattepengar i juni till sena deklaranter

Foto: Janerik Henriksson/TT

Det blev rekord för antalet svenskar som deklarerade digitalt i år. Den som deklarerade senast den 2 maj kan få sin skatteåterbäring i juni, enligt Skatteverket.

Rätta artikel

Fram till 2 maj hade 6,3 miljoner svenskar deklarerat digitalt. Det är en ökning med cirka 150.000 mot förra året, skriver Skatteverket i ett pressmeddelade.

– Vi har haft en ökande digital trend under många år. De senaste fem åren har antalet som deklarerat digitalt ökat med över en miljon personer. Vi ser också att allt fler deklarerar tidigt. Mer än dubbelt så många deklarerade digitalt första dagen i år jämfört med sista dagen, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Antalet kommer att öka eftersom en del fått anstånd med sin deklaration till den 15 juni.

Vanligast var att deklarera via Skatteverkets e-tjänst som fyra miljoner använde. Appen användes av cirka 1,3 miljoner och 450.000 deklarerade via sms och 600.000 använde telefonen digitalt.

Två miljoner svenskar fick sin återbäring redan i april, enligt myndigheten.

– I början av juni kan övriga som deklarerat nu få tillbaka sina skattepengar. Nytt för i år är alltså att även de som deklarerar på papper kan få sin återbäring redan i juni. Undantag är de som blir föremål för Skatteverkets kontroll. De får sin skatteåterbäring när kontrollen är klar, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

I år har det också gått att swischa in kvarskatt. En möjlighet som användes av cirka 200.000 personer.

Läs även: Återför festligheten kring den årliga plikten att deklarera