Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 04:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/rekordmanga-exportbolag-planerar-att-anstalla-fler-i-sverige/

EKONOMI

Rekordmånga exportbolag planerar att anställa fler i Sverige

AB Volvo ska anställa cirka 1 000 personer nästa år.
AB Volvo ska anställa cirka 1 000 personer nästa år. Foto: Volvo Lastvagnar

55 procent av landets stora exportföretag räknar med att öka antalet anställda i Sverige de kommande 12 månaderna, visar Exportkreditbarometern från Svensk Exportkredit. Det är den högsta noteringen sedan mätningen startade år 2013.

AB Volvo planerar att rekrytera 1 000 personer under nästa år.

Den svenska exportindustrin har åter luft under vingarna efter tufft fjolår. I takt med att världen öppnats upp efter coronapandemins nedstängningar har efterfrågan på varor och tjänster skjutit i höjden.

Trots komponentbrist och störningar på den globala fraktmarknaden andas de svenska exportföretagen morgonluft. I den senaste upplagan av Exportkreditbarometern svarar fler än hälften (55 procent) av de 200 svarande företagen att de räknar med att öka antalet anställda i Sverige under det kommande året. Motsvarande siffra för ett år sedan var 32 procent.

– Det är ett tecken på att exportnäringen ser en fortsatt stark konjunktur framför sig, säger Magnus Montan, vd för Svensk Exportkredit (SEK), som står bakom enkätundersökningen.

Foto: Pressbild

Andelen företag som planerar att öka personalstyrkan är den största hittills sedan mätningen startade år 2013. Samtidigt tror endast tre procent att personalstyrkan i Sverige kommer att minska de närmaste 12 månaderna. Antalet anställda hos de stora exportföretagen väntas öka även utomlands, men inte i lika hög omfattning som i Sverige.

– Många svenska bolag ser en ökad orderingång vilket hänger ihop med behovet av att nyanställa. Det är väldigt positivt för Sverige eftersom vi är en exportberoende nation och 1,5 miljoner människor jobbar inom exportsektorn i dag, säger Magnus Montan.

Ett av företagen med aggressiva expansionsplaner är AB Volvo, som nu har stark medvind efter att ha tvingats permittera personal under fjolåret. Lastbilstillverkaren är en av Sveriges största arbetsgivare med omkring 20 000 anställda i landet, trots att en klar majoritet av intäkterna kommer från andra länder.

– Vi ser ett stort rekryteringsbehov för det kommande året, framför allt av kompetenser inom elektrifiering som behövs för att driva på den gröna omställningen. På ingenjörssidan ser vi ett stort behov av experter inom batterier, elmotorer och mjukvaruutveckling och avser att rekrytera cirka 1 000 personer. Detta för att leverera på våra mål kring mer hållbara transport- och infrastrukturlösningar, säger Anna Abenius, assisterande presschef på AB Volvo.

Just elektrifiering och mer klimatsmarta industrilösningar är något som Sverige ligger i framkant inom, enligt SEK:s vd Magnus Montan.

– Svenska företag gynnas av att efterfrågan på hållbara produkter och tjänster fortsätter öka. Svensk exportnäring är väldigt stark inom det här området och vi ser det som ett av de största bidragen som Sverige ger till den globala klimatomställningen, säger han.

Ämnen i artikeln

Göteborg
AB Volvo
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt