Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Rekordmånga föräldrar anmälda för vab-fusk

Foto: Jessica Gow/TT

Rekordmånga föräldrar polisanmäls nu av Försäkringskassan. Hittills i år har 400 mammor och pappor anmälts för misstänkt bidragsbrott med tillfällig föräldrapenning, som betalas ut när barnet är sjukt och måste vara hemma.

Försäkringskassans fuskjakt bland vabbande föräldrar har skärpts under senare år. Förra året var de nya riktade kontrollerna i gång på allvar och det ledde till att 530 föräldrar polisanmäldes. I år görs fler kontroller och det syns i statistiken. Innan halva året ens har gått har 400 personer, varav 241 mammor, polisanmälts misstänkta för bidragsbrott. Främst handlar det om att de har arbetat samma dagar som de har fått tillfällig föräldrapenning.

Myndighetens riskbaserade kontroller reagerar bland annat på vissa mönster av uttag av vab. Totalt har i år cirka 1 250 föräldrar fastnat i kontrollnätet och granskats.

– Vart tredje ärende har lett till polisanmälan så vi tycker att träffsäkerheten är god. Totalt sett kommer det att bli fler anmälda i år än i fjol. Bara under årets fyra första månader polisanmälde vi mer än tre gånger så många som under motsvarande period i fjol, säger Daniel Lundmark, controller på Försäkringskassans huvudkontor.

Även i fall som inte blir polisanmälda leder felaktiga utbetalningar till återkrav. De återkrav och skadeståndsbelopp som hittills under 2016 har ställts på föräldrar som har fastnat i de riskbaserade kontrollerna uppgår till 32,4 miljoner kronor. Även det är en kraftig ökning jämfört med fjolåret. Under hela 2015 slutade summan för återkrav och skadestånd på den här kontrollgruppen på 39,6 miljoner.

Att Försäkringskassan har skärpt sina kontroller av föräldrar som vabbar beror till största del på att det så kallade dagisintyget skrotades i januari 2013. Det infördes för att minska risken för fusk. När föräldrar lämnade in en begäran om tillfällig föräldrapenning skulle den kompletteras med intyget, där skola eller förskola bekräftade att barnet hade varit hemma. Intyget kritiserades och ansågs vara en administrativ börda för såväl föräldrar som skolpersonal. En del föräldrar tyckte att proceduren med intyget var så besvärlig att de ibland avstod från att använda tillfällig föräldrapenning.

– Det var ett kontrollmoment som togs bort och det kan ha påverkat föräldrars beteende på olika sätt. Vi ser att antalet uttagna dagar med tillfällig föräldrapenning har ökat efter att intyget togs bort, men vi har inget underlag som pekar på att fusket har ökat. Däremot vet vi att våra kontroller har blivit mer effektiva, säger Daniel Lundmark.

Tillfällig föräldrapenning betalas

Tillfällig föräldrapenning betalas ut till föräldrar när de måste vara hemma från arbetet för vård av sjukt barn, vab. Ersättningen gäller till och med att barnet fyller tolv, men det finns undantagsregler.

I fjol var det första gången som över sex miljoner nettodagar med tillfällig föräldrapenning betalades ut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.