Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Rekordmånga hyr ut sin lägenhet

Grafik: Jonas Backlund

Antalet personer som hyr ut sin lägenhet en kortare tid har ökat lavinartat de senaste åren. Det visar siffror från Blocket. Anledningen tros vara nya regler för uthyrning och en global trend.

Sommaren är här och det är vid den här tiden som allra flest annonserar på Blocket om att hyra ut sin lägenhet en kortare tid.

Intresset för att hyra ut bostäder i andra hand blir allt större och annonserna om korttidsuthyrningar på Blocket har ökat med 57 procent på två år. Allra störst är ökningen i storstäder och i Stockholm har antalet annonser ökat med 72 procent på två år. Med korttidsuthyrning menas att annonsören vill kunna hyra ut bostaden per vecka.

– Nya regler har gjort det lättare att hyra ut bostadsrätter men det är inte hela förklaringen eftersom ökningen började innan reglerna ändrades. Vi tror att det också kan bero en allmän global trend. En annan orsak kan vara att ekonomisk oro har fått fler att vilja hyra ut sin bostad för att få in extra pengar, säger Linnea Aguero, pressansvarig på Blocket.

Hon tror även att allt fler turister letar efter privat boende eftersom det är billigare jämfört med att ta in på hotell.

Hyrorna för lägenheter som hyrs ut en kortare tid har dock ökat rejält. 2011 låg hyran på de ettor i Stockholm som annonserades ut på Blocket på i snitt 5.200 kronor i månaden. Hittills i år är snittpriset på ettor i huvudstaden cirka 6.300 per månad.

Antalet annonser på Blocket som gällde korttidsuthyrning av bostäder var cirka 10.500 2011. Under 2013 hade antalet annonser ökat till 16.500.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.