Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Rekordmånga nya dollarmiljardärer 2016

Foto: Christophe Ena/AP

I dag finns det 2.043 dollarmiljardärer vilket är nytt rekord, rapporterar Forbes. Den rikaste svensken är H&M:s vd Stefan Persson.

Aldrig tidigare har vår planet haft så många dollarmiljardärer. Enligt Forbes nya lista har antalet miljardärer ökat med 13 procent under 2016, från 1.810 personer till 2.043. Det betyder 233 stycken nya dollarmiljardärer varav 15 är kvinnor. På listan finns totalt 227 kvinnor.

Dollarmiljardärernas hopslagna förmögenhet ökade sedan förra året med 18 procent till 7,67 biljoner dollar.

Den rikaste personen är åter Bill Gates, 18:e gången. Gates rikedom uppgår till 86 miljarder dollar jämför med 75 mijarder förra året.

Amazons Jeff Bezos har haft det bästa året av alla. Hans rikedom har ökat med 27,6 miljarder dollar till 72,8. Bezos placerar sig på plats tre i årets lista. Waren Buffett kammade hem andra platsen. Klädjätten Zaras grundare Amancio Ortega kom på fjärde plats och Facebooks grundare Mark Zuckerberg avancerade till plats fem för fösta gången. H&M:s vd Stefan Person befinner sig som bästa svensk på 43:e plats med en förmögenhet på 19,6 miljarder dollar.

På årets lista finns 195 nykomlingar, bland annat norrmannen Torstein Hagen som är grundare av Viking Cruise. Flest miljardärer har USA, 565 stycken. Kina kommer på andra plats med 319 miljardärer. Tyskland är tredje med 114 och Indien är fyra med 101 miljardärer.

Av alla på listan är endast fyra i tjugoårsåldern. Den yngsta är 26 åriga irländaren John Collins som tillsammans med sin bror Patrick grundat betallösningsföretaget Stripe. John Collins är bara två månader yngre än Snapchats medgrundare Evan Spiegel som också återfinns på listan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.