Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-18 07:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/rekordmanga-salda-bostader-manga-passar-pa-att-salja-nar-prislaget-ar-hogt/

Ekonomi

Rekordmånga sålda bostäder: Många passar på att sälja när prisläget är högt

Foto: Mickan Palmqvist

Priserna på bostadsmarknaden fortsätter slå rekord. Under årets första kvartal såldes dessutom fler bostäder än någonsin tidigare, visar en ny sammanställning från Svensk mäklarstatistik.

– Många passar på att sälja när prisläget är så högt, säger Hans Flink, försäljningschef.

Bostadspriserna fortsätter ticka uppåt. Under mars månad ökade priserna med två procent på både villor och bostadsrätter, vilket betyder att priserna når en ny rekordnivå.

I centrala Stockholm såldes bostadsrätterna för i snitt 102.527 kronor per kvadratmeter i mars. På 12 månader har priserna på bostadsrätter ökat med åtta procent i hela riket.

– Det känns som att vi säger att det är nya rekord hela tiden, men så är det ju. Det som sticker ut med mars är att vi har en märkbart större omsättning på bostäder, vi blev faktiskt själva lite förvånade, säger Hans Flink.

I mars såldes 30 procent fler bostadsrätter än året innan och 15 procent fler villor. Under hela första kvartalet har antalet sålda bostäder slagit ett nytt rekord, visar sammanställningen från Svensk Mäklarstatistik.

Pandemin har ökat efterfrågan på villor, där ett litet utbud pressat upp priserna med 17 procent på bara ett år. I Stockholm och Malmö har ökningen varit ännu större - 19 respektive 20 procent.

– Jag tror att det finns två läger - de som tänker att det är tur att de redan bor i en villa och absolut inte vill sälja och de som tänker att de ändå ska flytta och passar på när priserna är så höga, säger Hans Flink.

Samtidigt flaggar flera mäklarbyråer för baksidan med prisutvecklingen. Låga räntor och få villor till salu kan pressa upp priserna till nivåer som kanske inte är långsiktigt hållbara, skriver Länsförsäkringar fastighetsförmedling i en kommentar. Att prisutvecklingen inte står i proportion med löneökningarna kan också försvåra för många framöver, pekar Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm på.

– Vi börjar hamna på prisnivåer som gör att fler har svårt att köpa, eftersom man behöver ha en viss inkomst för att få ta lån i den storleken. Det borde på sikt göra att prisökningen dämpas, säger han.

Flera mäklarbyråer rapporterar också om att många bostäder säljs redan före utannonsering eller dagen efter att de nått bostadssajten Hemnet. Det gäller framför allt villor och större bostadsrätter, enligt Fredrik Kullman.

– Det är väldigt vanligt att man lägger ett bud på en bostad som inte ens är till salu för att man hört ryktesvägen att den ska komma ut eller sett på en mäklarfirmas hemsida att det är en bostad som är på väg att bli till salu.

Läs mer: Frågor och svar om vad du ska tänka på vid villaköpet

Läs mer: Vad har du råd att bo - se DN:s bostadsguide

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt