Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Rekordmånga svenska patent beviljade

Ericsson toppade listan.
Ericsson toppade listan. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP

Sverige är tredje bäst på innovation i Europa. Rekordmånga patent beviljades till svenska företag av det europeiska patentverket under 2015, visar färska siffror.

Under 2015 beviljades svenska företag 1.939 stycken patent på nya tjänster, upptäckter och innovationer av det Europeiska patentverket, EPO. Det är en ökning med 13,7 procent jämfört med året innan, visar färska siffror från EPO som presenterades i Bryssel på torsdagen.

– Det beror på att Sverige är ett innovativt och teknikorienterat land. Svenska företag är duktiga på att använda immaterialrättens för att skydda sin verksamhet och stärka konkurrensen, säger Susanne Sivborg, generaldirektör för Patent- och registreringsverket, PRV.

Sett till antalet patentansökningar per capita hamnar Sverige på tredje plats som mest innovativa land i Europa, med 392 ansökningar per en miljon invånare, strax efter tvåan Nederländerna med 419 ansökningar per miljon invånare.

– Både Nederländerna och Sverige gör ett gott arbete i att stödja produktivitet och effektivitet. För Sveriges del handlar det till stor del om Ericssons framgångar, säger Guillaume Minnoye, vicepresident för EPO, på telefon från huvudkontoret i München.

Ericsson stod ensamt för mer 1000 av de svenska ansökningarna till EPO. Även företagsjättarna SKF, Electrolux och Volvo hamnar i toppen. Mer än hälften av patentansökningarna från Sverige kom från företag i Stockholmsområdet, medan Västra Götalandsregionen stod för 19 procent.

Schweiz leder den så kallade "europeiska innovationsligan" med 823 ansökningar per en miljon invånare. Att det lilla alplandet hamnar i topp beror dock mindre på landets innovationskraft än om dess skatte- och företagslagstiftning, enligt Susanne Sivborg.

– Visst är det ett innovativt land, men inte mer än vad Sverige är. Många globala företag har sina huvudkontor i Schweiz som dessutom har en liten befolkning, säger hon.

Hur går det för nystartade mindre företag?

– Bland många små företag saknas kunskapen om hur de kan använda sina immateriella rättigheter strategiskt och förstå vikten av dem, säger hon.

Senare i mars får PRV ett regeringsuppdrag med uppgift att informera företag, universitet och myndigheter om nyttan av att arbeta med immaterialrätt.

Samtidigt som antalet svenska ansökningar till det europeiska patentverket skjutit i höjden minskar antalet ansökningar till svenska PRV. 2006 fick verket in 2.845 ansökningar, en siffra som varit stadigt minskande till i fjol då 2.427 kom in.

– Det beror på att allt fler svenska företag är globala och väljer att söka hos EPO som kan bevilja patent i upp till 38 länder. Det är dyrare för företagen, men snabbare för att få patent på fler marknader, säger Susanne Sivborg.

På Europanivå ser Guillaume Minnoye från EPO ett samband mellan ekonomisk tillväxt och ökningen av antalet patentansökningar.

– Vi ser nu ett stort intresse från både europeiska och utomeuropeiska företag att skydda sina produkter i Europa. Det sker när ekonomin återhämtar sig. Det är dock inte så förvånande att man vill nå en marknad om 600 miljoner invånare, säger han.

Fakta. Innovationstoppen i Europa

1. Schweiz 873

2. Nederländerna 419

3. Sverige 392

4. Finland 365

5. Danmark 346

Siffrorna anger antal ansökningar till EPO per en miljon invånare

Källa: EPO

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.