Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-19 09:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/rekordmanga-unga-soker-hjalp-for-skulder/

Ekonomi

Rekordmånga unga söker hjälp för skulder

Bilden är en illustrationsbild.
Bilden är en illustrationsbild. Foto: Jessica Gow/TT

Aldrig förr har så många unga ansökt om skuldsanering hos Kronofogden.

Myndighetens enhetschef Per-Olof Lindh oroas av utvecklingen.

– Många unga riskerar att bli långvariga kunder hos Kronofogden, säger han.

TT Text

Under första halvan av 2020 ansökte drygt 15.000 personer om skuldsanering – en ökning med 41 procent jämfört med samma period förra året. Särskilt stor var ökningen för unga mellan 18 och 34 år, där det handlar om en fördubbling.

– För första gången i mitt liv är jag väldigt oroad över ungas ekonomiska kompetens och status, säger Per-Olof Lindh.

– Har man väl fått de här problemen så är det svårt att komma ur om man inte agerar så fort man kan, fortsätter han.

Läs mer: Skulder för konsumtionslån ökar kraftigt hos Kronofogden

Lindh tror att den största anledningen till den stora ökningen av ansökningar är en förändrad lagstiftning 2016 samt en ny e-tjänst som gör det lättare att ansöka.

– Vi lanserade e-tjänsten vecka 5 och på en vecka så dubblerades antalet ansökningar, säger han.

För att bli beviljad skuldsanering måste den ansökande ha så stora skulder att den inte kan betala tillbaka pengarna inom en överskådlig framtid. Kronofogden gör då upp en delbetalningsplan med målet att få den skuldsatte fri från skulder efter fem år.

Men unga har oftast inte samlat på sig tillräckligt stora skulder för att få hjälp av myndigheten. Av de yngre får hela 80 procent avslag på sin ansökan. De förväntas kunna ta hand om sina skulder själva.

– Det finns för dålig information om vad man ska göra när man drar på sig skulder och framför allt vad en skuldsanering innebär, säger han.

Många unga söker hjälp eftersom de har missuppfattat vad en skuldsanering egentligen innebär. De tror att myndigheten enkelt kan skriva av skulderna efter en ansökan, säger han.

– Många har en skuld på 30 000–40 000, det är mycket pengar, men det handlar snarare om att man måste lära sig ekonomi, säger Lindh.

För den som ändå behöver hjälp med sina skulder ger han rådet att kontakta kommunens budget- och skuldrådgivare. Men allra viktigast är att ta hjälp av en kompis eller förälder, tycker Per-Olof Lindh.

– Jag tror man kan få mycket hjälp genom att leta upp någon i sin nära krets som kan hjälpa till med de här bitarna och få en på rätt köl.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt