Rekordnivåer för Sandvik – vinsten större än väntat - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Rekordnivåer för Sandvik – vinsten större än väntat

Bättre än väntat för Sandvik. Arkivbild.
Bättre än väntat för Sandvik. Arkivbild. Foto: Johanna Norin/TT

Verkstadskoncernen Sandvik redovisar en vinst före skatt på 4,8 miljarder kronor för andra kvartalet 2018. Det kan jämföras med vinsten på 3,0 miljarder kronor motsvarande period i fjol.

Verkstadskoncernen Sandvik klådde förväntningarna och presenterar en stark rapport med hög orderingång. Trots hotet om handelskrig förväntar sig vd Björn Rosengren en fortsatt stabil marknad.

Vi tycker att det här är en bra stark rapport och alla våra enheter bidrar till de här siffrorna. Alla segment plus alla marknader har en positiv tillväxt än så länge, säger han.

Vinsten före skatt för det andra kvartalet i år landade på 4,8 miljarder kronor. Det kan jämföras med vinsten på drygt 3 miljarder kronor motsvarande period i fjol.

Resultatet klådde förväntningarna. Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en vinst på 4,6 miljarder kronor.

Omsättningen ökade till 26,1 miljarder kronor, från 23,5 miljarder tidigare, medan orderingången lyfte till 27,2 miljarder, 24,5 miljarder kronor, enligt rapporten.

Enligt Rosengren har företaget inte påverkas av de handelstullar på stål som infördes tidigare i år. Inte heller det ökade hotet om handelkrig tycks oroa honom.

Det är ingen som vet hur saker och ting kommer att påverkas. Tullarna har inte påverkat något negativt. Snarare har vi fått en starkare konkurrenskraft i Nordamerika eftersom vi är så globala och på så sätt kan göra det billigare än konkurrenterna.

Marknaden imponerades dock inte av rapporten och strax efter klockan 13 hade aktien fallit 2,5 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.