Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 04:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/rekordpris-pa-lojrom-vantas-efter-arets-fiske/

EKONOMI

Rekordpris på löjrom väntas efter årets fiske

Dyr delikatess.
Dyr delikatess. Foto: Jonas Lindkvist

Nu startar årets fiskesäsong av siklöja – denna gång med reducerade kvoter.

Och den mindre kvoten lär innebära en ännu dyrare löjrom.

TT Text

Säsongen brukar normalt sett hålla på några veckor men i år tror Ingvar Lerdin, ordförande för Norrbottens kustfiskares producentorganisation, att det blir en till två veckor, rapporterar Sveriges Radios P4 Norrbotten.

– Så det gäller att undvika motorhaverier eller att bli sjuk just de veckorna, säger Ingvar Lerdin till radion.

Anledningen till den kortare säsongen är att Havs- och vattenmyndigheten (Hav) har satt årets kvot till 454 ton siklöja – en halvering jämfört med kvoten 2020 på 880 ton.

Beslutet är nödvändigt för att det ska finnas fisk kvar i framtiden, uppgav myndigheten när beskedet kom i augusti. Vikarsälen konsumerar allt mer siklöja, och andelen ungfisk har också minskat jämfört med ett medelår, enligt Hav.

Samtidigt slår de halverade kvoterna hårt mot yrkesfiskarna, enligt Veronica Apelqvist, vd på BD Fisk, yrkesfiskarnas producent.

– Det är ju katastrof för en yrkeskår, att kvoterna blir mindre och mindre, säger hon.

Producenter varnar för att den minskade kvoten kommer att leda till att den redan dyra löjrommen blir ännu dyrare. Något som kan innebära ökad privatförsäljning och att produkten i förlängningen helt slås ut från marknaden.

– Om det blir för dyrt så kanske det är många restauranger som tar bort löjrommen från sina menyer.

Veronica Apelqvist tror dock inte att risken för att produkten ska försvinna från marknaden är speciellt stor än så länge.

– Det tror vi inte i år, eftersom det kommer vara så lite. Det verkar finnas efterfrågan på löjrom i och med att fjolårets tog slut så tidigt och den kan ta slut tidigt även i år. Men det är svårt att säga vad marknaden tål.

Priset på löjrom i butik ligger just nu på mellan 3 000 och 4 000 kronor kilot. Eftersom årets fiske just har dragit i gång och kan påverkas av väder och vind, är det enligt Veronica Apelqvist svårt att sia om hur högt priset kan bli med de halverade fiskekvoterna.

– Det är svårt att säga var priset kommer hamna, men vi tror att det kommer att bli dyrt i alla fall.

Ämnen i artikeln

Norrbotten
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt