Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-12 09:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/rekordras-for-usas-bnp/

Ekonomi

Rekordras för USA:s bnp

Det största ekonomiska raset i USA:s historia är ett faktum. Under årets andra kvartal krympte bnp med en tredjedel – 32,9 procent – mätt på årsbasis.

USA-valet 2020

Det är det amerikanska handelsdepartementet som nu offentliggör det skyhöga pris som den amerikanska befolkningen får betala för coronavirusets härjningar. 

Världens största ekonomi krymper i rekordtakt: Under andra kvartalet i år minskade bnp med 9,5 procent – motsvarande 32,9 procent mätt på årsbasis. Det betyder att USA:s BNP skulle krympa med en tredjedel om raset skulle fortsätta i samma takt under ett år - det största raset sedan USA inledde kvartalsrapporteringen 1947, betydligt värre än finanskrisen hösten 2008, och av allt att döma värre än kraschen under depressionen på 1930-talet. Ekonomerna Nathan Balke och Robert Gordon – som citeras av Washington Post – drar slutsatsen att det var det värsta kvartalet i USA:s ekonomi sedan åtminstone 1875 och att det ras som kommer närmast inträffade i bankkraschen 1893.

På bara några månader har den sittande presidenten Donald Trump förlorat sina stora trumfkort i presidentvalet 2020 – tillväxten och sysselsättningen.

I och för sig kom vändpunkten redan under det första kvartalet av 2020, efter en elva år lång uppgång i den amerikanska ekonomin. Men ingen kunde förutse pandemins påverkan på den annalkande lågkonjunkturen.

I april försvann över 20 miljoner jobb i USA, när företag stängde och folk tvingades stanna hemma, för att undvika viruset. Arbetsmarknaden har återhämtat sig något på senare tid, men fortfarande saknas 15 miljoner arbetstillfällen, jämfört med situationen före pandemin. 

Och även om det är osannolikt att raset i ekonomin fortsätter i samma takt under resten av 2020, så finns stora frågetecken om hur sommarens utbrott av covid-19 kommer att påverka jobb och investeringar i USA. 

Enligt en rapport från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet, som också publicerades under torsdagen, har den positiva trenden brutits och under de två senaste veckorna har betydligt fler amerikaner ansökt om arbetslöshetsersättning.

Åtskilliga experter varnar nu för att rehabiliteringen av ekonomin går sämre än väntat. 

– Även om saker och ting har förbättrats en hel del och tagit oss dit där vi är just nu, så verkar de inte förbättras mer, säger Ben Herzon, chefsekonom vid IHS Markit, i LA Times.

Den privata konsumtionen – motorn i USA:s ekonomi – sjönk med 34,6 procent från april till juli. Och mycket tyder på att återhämtningen har bromsats upp, när många delstater i framför allt västra och södra USA skakats av nya virusutbrott under senare delen av juni och juli.

Den amerikanska centralbankschefen Jerome Powell konstaterade tidigare i veckan att det verkar som om amerikanerna använder kreditkorten mindre, och gör färre besök på restauranger, bensinstationer och skönhetssalonger, jämfört med början av sommaren. 

– Sammantaget pekar siffrorna mot att återhämtningstakten avtar, sa han.

Men att USA drabbats mycket påtagligt av den ekonomiska nedgången betyder inte att kraschen drabbat alla amerikaner lika hårt.

Beth Ann Bovino som är chefsekonom vid Standard & Poor Global Rating Services beskriver bnp-raset som en hjärtinfarkt. Men alla har inte känt lika stor smärta i bröstkorgen. 

- Det är många som befinner sig i en mycket värre situation än andra, säger hon till Washington Post.

Det nattsvarta läget i ekonomin kommer att få stor påverkan på presidentvalet i november. Bara några minuter efter att handelsdepartementet hade offentliggjort sina beräkningar öppnade president Donald Trump på Twitter för att skjuta upp valet, med hänvisning till att poströstning kunde göra resultatet osäkert.

Samtidigt kämpar Trumpadministrationen också för att få igenom nya stödåtgärder i kongressen. Under fredagen går tidsfristen ut för det nuvarande stödpaketet som bland annat inneburit en statlig arbetslöshetsersättning på 600 dollar i veckan till alla som går utan jobb. Vita huset och ledningen för Republikanerna i kongressen vill satsa ytterligare tusen miljarder dollar på att dämpa effekterna av pandemin, men samtidigt banta veckoersättningen till 200 dollar.

De möter hårt motstånd från Demokraterna, som vill satsa betydligt mer, och en grupp konservativa republikaner, som tycker att staten har lagt tillräckligt med pengar på bidrag.

Analytiker varnar nu för effekterna på jobb och investeringar, om politikerna i kongressen inte kan enas om fler satsningar.

Edward Moya, senioranalytiker på Oanda trading group, konstaterar att dåliga nyheter om pandemin och ekonomin har avlöst varandra under de senaste veckorna.

- Varje dag utan nya stimulansåtgärder skadar ekonomin, säger han till Politico.

Ämnen i artikeln

USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt