Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Rekordstor andel väljer rörlig ränta

Allt fler hushåll påverkas direkt om räntorna börjar gå upp.
Allt fler hushåll påverkas direkt om räntorna börjar gå upp. Foto: Christine Olsson/TT

Svenskarna har en rekordstor andel rörliga bolån. Det innebär att allt fler hushåll påverkas direkt om räntorna börjar gå upp vilket kan leda till att de tvingas dra ned på annat i sin ekonomi.

De senaste åren har bolåneräntorna krupit ned till rekordlåga nivåer. Det har gjort att andelen lån med rörlig ränta stigit kraftigt. I juni 2013 låg andelen på 47 procent. Nu är siffran den högsta någonsin, 62 procent, enligt statistik från SCB.

En rundringning bekräftar trenden. Hos SBAB är andelen rörliga lån den högsta på fem år.

– Vi har aldrig haft så räntekänsliga hushåll tidigare. Den dagen räntan stiger mot normalare nivåer kommer det att svida, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

Han menar att hushållen har bra marginaler men att de kan behöva dra ned på annan konsumtion, vilket påverkar samhällsekonomin negativt.

Läs mer: Maria Crofts: Rörligt är inte alltid bäst för alla hushåll

På Swedbank anger man inte exakta siffror men Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom, säger att banken, som har en fjärdedel av bolånemarknaden, brukar ligga i nivå med den. Det innebär att 75–80 procent av de nya lånen och runt 60 procent av den totala lånestocken nu består av rörliga lån.

– Det innebär en ökad känslighet och när Riksbanken gör sina förändringar slår det snabbare, säger Arturo Arques.

Han pekar också på att det har betydelse vilken boendeform man har. För villaägaren är det bara bolånen som påverkas medan den som bor i en bostadsrätt även måste ta hänsyn till föreningens ekonomi.

– Den som sitter med rörliga lån och bor i en förening med hög skuldsättning som också har rörliga lån kan få en helt annan boendekostnad när räntorna stiger, säger han.

Även på Nordea ser man att många kunder väljer rörliga räntor. Michael Skytt, bolånechef på Nordea, påpekar också att en del kunder garderar sig med att komplettera med ett räntetak.

Hos Handelsbanken är dock trenden motsatt och andelen rörliga lån har minskat.

– Det finns en medvetenhet hos kunderna att räntorna kommer att stiga. Även om det är svårt att säga exakt när det vänder, så väljer en del att binda delar av sina lån, säger Bengt Carlsson, presskontakt på Handelsbanken.

Finansinspektionen konstaterade i den senaste rapporten från maj i år att hushållens marginaler är goda. Hanna Lundmark, analytiker på Finansinspektionen, menar att den höga andelen rörliga bolån inte utgör något direkt hot mot den finansiella stabiliteten.

– Sedan kan man tänka sig att räntehöjningar kan få effekter på hushållens konsumtion, men exakt hur stora dessa effekter kan bli är svårt att säga något om. Och hur effekterna skiljer sig för hushåll som har rörliga och fasta bolån har vi inte tittat närmare på, säger hon.

Läs mer: Regeringen: Amorteringskrav våren 2016

Fakta.Olika bindningstiderRörlig

Fakta. Olika bindningstider

Rörlig ränta. Är inte helt rörlig utan bunden på tre månader.

Fördelar: Bolåneräntan blir lägre när räntan går ner. Rörliga räntor brukar också vara lägre än bundna. Historiskt sett har de gett lägre räntekostnad.

Nackdelar: Kostnaden ökar kraftigt om räntorna stiger snabbt. Svårare att veta i förväg hur mycket man ska betala.

Bunden ränta. Bindningstider från ett år och uppåt.

Fördelar: Man vet exakt hur hög räntan blir under den tid lånet är bundet. Om räntan stiger mycket under bindningstiden kan kostnaden bli lägre än med rörlig ränta.

Nackdelar: De bundna räntorna är oftast högre än de rörliga. De har sällan lönat sig på lång sikt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.