Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Rekordstor kapitalflykt från Spanien

Investerare flyttade ut den rekordstora summan 219,8 miljarder euro, motsvarande runt 1,8 biljoner kronor, från Spanien under det första halvåret 2012.

Det är den största kapitalflykten sedan statistiken påbörjades 1990, och en dramatisk förändring jämfört med samma period förra året, då Spanien hade ett kapitalinflöde på 22,5 miljarder euro.

Under helåret 2011 plockades dock sammanlagt 68,3 miljarder euro ut ur Spanien.

Spaniens regering lanserar en ny bankakut för att hantera osäkra tillgångar i landets krisdrabbade banksystem, rapporterar Reuters.

Påtvingade lönesänkningar för berörda bankchefer blir ett villkor för hjälp, enligt Spaniens finansminister Luis de Guindos.

Bankakuten ska finansieras av aktieägare och obligationsinnehavare och sjösättas i november–december i år. Livslängden beräknas bli 10–15 år.

Regeringen, som även är i färd med att skapa en särskild fond på 18 miljarder euro för att ge stöd till landets regionala myndigheter, hoppas kunna dra in upp till 120 miljarder euro i privata investeringar till bankakuten i år.

de Guindos berättade om beslutet efter ett regeringssammanträde i Madrid på fredagen.

En förutsättning för att bankakuten ska ta emot problemtillgångar är enligt de Guindos att det finns en möjlighet att göra en långsiktig vinst på tillgångarna. Värderingen av tillgångarna kommer att göras av Spaniens centralbank.

Spanien har tidigare i år lovats upp till 100 miljarder euro i stöd från övriga euroländer att använda till att stärka landets krisbanker, hårt pressade av effekterna av en ihållande fastighetsbubbla och rekordhög arbetslöshet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.