Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Rekordstort guldfynd på halvö i Kina

Guld.
Guld. Foto: Petr David Josek/AP

Ett guldfynd vid den kinesiska östkusten ser ut att vara de största fyndigheterna av guld i Kinas historia. Gruvan ligger i provinsen Shandong, som sedan tidigare är centrum för guldbrytningen i landet.

Kina är sedan tio år det land i världen som producerar mest guld, förra året 455 ton, följt av Australien på 270 ton.

När Kina 2007 intog tätpositionen skedde det sedan Sydafrika under mer än hundra år toppat listan över guldbrytning i världen.

Kina är sedan fyra år också den största marknaden för guld i världen. Det mesta av de inhemska fyndigheterna stannar därför inom landets gränser.

Det nya fyndet, som gjordes tidigare i år, ligger i Xiling på halvön Jiaodong i Shandongprovinsen. Fyndigheterna beräknas innehålla 382 ton guld och vara värd motsvarande närmare 200 miljarder kronor. Vilket i tisdags föranledde gruvbolaget Shandong Gold Group att hålla presskonferens i Peking.

Enligt uppgift sträcker sig fyndigheterna över en längd av över 2.000 meter. Förekomsten räcker för att oavbrutet producera guld under 40 år, skriver den statliga tidningen Folkets Dagblad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.