Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 22:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/rekordvinst-for-rovio-tack-vare-arga-faglar/

EKONOMI

Rekordvinst för Rovio tack vare arga fåglar

Finländska speltillverkaren Rovio rapporterar ett rekordresultat för 2011. Kassakon heter Angry Birds.

Spelet Angry Birds spelas av 200 miljoner användare i månaden och sammanlagt har 648 miljoner spel laddats ned. Förutom själva spelet tjänar Rovio en ansenlig summa på alla kring-produkter som godis, kokböcker, brädspel och gosedjur. Det rapporterar bolaget på måndagen.

Omsättning uppgick till 75,4 miljoner euro, motsvarande drygt 670 miljoner kronor för fjolåret och vinsten uppgick till 48 miljoner euro, eller 427 miljoner kronor. Trettio procent av vinsten kommer från licenser och varor.

”Vi måste fortsätta att vara kreativa och fokusera på att underhålla våra miljoner fansgenom att fortsätta utvecklanya och innovativaprodukter och tjänster”, skriver vd Mikael Hed i ett pressmeddelande.

Bolagets ökning är minst sagt enorm. Siffror som publicerades för sista halvåret 2010 visade en omsättning på 7 miljoner dollar och antyder då en minst tiofaldig ökning av omsättningen sedan dess. Vinsten för samma period - juli till december 2010, landade på 4,2 miljoner dollar. Att jämföras med vinsten på 68 miljoner dollar för 2011, enligt tekniksajten Tech Crunch.

Rovio har tidigare annonserat att en börsintroduktion är möjlig på Hong Kong börsen 2013.