Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Renovering gör bostaden lyhörd

Med en och en halv miljon svenskar som bor i bostadsrätter sker en mängd renoveringar varje år. Men var går gränsen för vad man får och inte får göra?

Det är inte bara den bärande konstruktionen man ska ta i beaktande utan även hur omdragna ledningar, nedtagna väggar och upprivna golv påverkar bland annat hur lyhörd lägenheten blir, enligt Ulrika Blomqvist, vd på intresseorganisationen Bostadsrätterna.

- Väldigt många har tagit upp de gamla trägolven och de är jättefina, men de var inte tänkta för det. En konsekvens är att det blir en helt annan ljudnivå för grannarna, säger hon.

Förra året gjordes rotavdrag för drygt 14 miljarder kronor. Och att flytta hela rum är inte ovanligt men för det krävs ofta att ledningar flyttas vilket kräver föreningens godkännande.

- Man har inte rätt att dra om ledningssystemen, det fanns en anledning till varför man satt köken ovanpå varandra, säger Ulrika Blomqvist som uppmanar alla att få godkänt innan man börjar göra i ordning.

I värsta fall kan det leda till en rättsprocess där ägaren blir tvungen att återställa lägenheten som den var innan.

- Man betalar väldigt mycket för sin bostadsrätt i dag, i alla fall i storstäderna, och när man investerar stora belopp tycker man att man har rätt att göra om det som man vill. Men det har man ju inte riktigt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.