Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/resandet-med-sj-okar/

Ekonomi

Resandet med SJ ökar

Foto: Jon OLav Nesvold

Den statliga tågoperatören SJ redovisar en vinst före skatt på 184 miljoner kronor under fjärde kvartalet 2019. Det kan jämföras med vinsten före skatt på 193 miljoner kronor motsvarande period året före.

TT Text

För helåret ökade dock resultatet, från 457 miljoner kronor under 2018 till 776 miljoner kronor 2019.

Nettoomsättningen under fjärde kvartalet lyfte till 2 308 miljoner kronor, upp från 2 142 miljoner ett år tidigare.

Totalt omsatte SJ 8.602 miljoner kronor i fjol, upp från 7.874 miljoner kronor året före.

Under 2019 sålde SJ 34,3 miljoner resor, en ökning med 2,5 miljoner resor jämfört med året innan, enligt bokslutet.

Även punktligheten blir bättre, den högsta sedan målet om 95 procents punktlighet fastställdes 2013. Nio av tio tåg anländer i tid, meddelar SJ.

”Vi har under flera år lagt stor kraft på att komma tillrätta med punktlighetsproblemen och det är väldigt roligt att vi nu ser effekterna av det. Och vi klarade detta trots den ökade trängseln på spåren – nu behöver vi helt enkelt mer järnvägskapacitet”, säger SJ:s vd Crister Fritzson i ett pressmeddelande.

Läs mer: Protester när nattåg dras in

Ämnen i artikeln

SJ
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt