Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 06:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/resejatte-i-krismote-om-11-miljarder-kronor-riskerar-konkurs/

Ekonomi

Vings ägare i krismöte om 11 miljarder – riskerar konkurs

Foto: Viktor Wedell

Brittiska resebolaget Thomas Cook, ägare av svenska Ving, behöver närmare 11 miljarder kronor för att undvika konkursansökan i morgon, måndag. Majoriteten av pengarna har bolaget säkrat, men det saknas fortfarande 2,5 miljarder kronor, enligt Sky News.

Över 20.000 jobb står på spel i anrika Thomas Cooks ekonomiska kris. Enligt en domstolsinlaga från förra veckan skriver bolaget att ”en formell process om insolvens” måste inledas om man på något sätt inte kan få ihop den summa pengar som saknas, står det i dokumentet som Sky News tagit del av.

Totalt uppger Thomas Cook Group att de behöver 900 miljoner pund, varav kinesiska Fosun erbjudit att stå för hälften. Fortfarande saknas 200 miljoner pund för att hålla verksamheten igång, och så sent som på lördagen ska det ha diskuterats om delvis svenska Triton Partners skulle köpa bolagets verksamheter i Norden, där Thomas Cook bland annat äger resebolaget Ving.

Det uppges vara osannolikt att brittiska staten skulle hjälpa till, men Thomas Cook har bett om det med hänvisning till att alternativet skulle kosta skattebetalarna ännu mer. Om bolaget deklarerar insolvens på måndagen skulle staten behöva ordna hemresa för uppskattningsvis 165.000 semestrande personer och brittiska flygsäkerhetsmyndigheten CAA har förberett en sådan plan – ”Project Matterhorn” – som skulle vara den största av sitt slag i fredstid.

– Jag vill inte avslöja alla detaljer om det för det beror på omständigheterna för olika människor, om de är på paketresa eller om de bara köpt flygstolar och ordnat det på enskilda sätt. Men jag kan försäkra alla om att i värsta fall finns katastrofplanen där för att undvika att människor ska bli strandsatta, säger utrikesminister Dominic Raab till BBC.

Svenska Ving-resenärer behöver heller inte bekymra sig för att deras resor ska ställas in, enligt företaget.

– För gäster som har bokningar eller som planerar att boka gäller samma som alltid. Det vill säga att man är skyddad av resegarantin, säger Fredrik Henriksson, kommunikations- och hållbarhetschef för Vinggruppen, till TT.