Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 10:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/resejatten-thomas-cook-gar-i-konkurs/

Ekonomi

Resejätten Thomas Cook går i konkurs

01:42. För flera förväntansfulla resenärer blev det utan förvarning tvärstopp på Landvetter sedan resejätten Thomas Cooks försatts i konkurs. "Morgonen har varit omtumlande, kan man väl lätt säga", säger Marcus Bergström.

Den brittiska resejätten Thomas Cook, som äger Ving, försätts i konkurs, meddelar företaget i ett pressutskick. 

Alla Vinggruppens flyg ställs in under måndagen och omkring 3.000 svenska resenärer har drabbats under dagen. Totalt befinner sig omkring 17.000 personer ute på destinationerna.

TT Text

– Thomas Cook Airlines Scandinavia är en så pass integrerad del av gruppen som nu går i konkurs, därför har vi varit tvungna att ställa flygtrafiken tills vidare. Det betyder att även Ving i Sverige gör det, vi beklagar naturligtvis situationen och det besvär som den orsakar för alla kunder, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef vid Vinggruppen Norden.

Den brittiska flygmyndigheten CAA arbetar nu för att få hem över 150.000 brittiska resenärer under kommande två veckor, rapporterar Reuters. Drygt 3.000 svenskar som skulle resa ut eller hem under måndagen kommer att påverkas omgående då researrangören Ving ägs av Thomas Cook, men tio gånger så många är redan ute och de måste på något sätt flygas hem.

– I dagsläget gäller det 20 avgångar som berörs och vi har omkring 17.000 svenskar ute på våra destinationer. I dag skulle 1.500 ha flugit hem och 1.700 skulle ha rest ut, säger Fredrik Henriksson.

Kommer flygen gå på tisdag eller senare i veckan?

– I nuläget är den enda informationen att det är måndagens flyg som är inställda. Så man kan räkna med att resan går som planerat, säger Fredrik Henriksson vid 17-tiden på måndagen.

På måndagskvällen bekräftade Ving att flygen kommer att gå som vanligt från och med tisdagen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Av de omkring 1.500 resenärer som skulle flugit hem på måndagen befinner sig många fortfarande kvar på resmålen.

– Vi försöker titta på alternativa flygvägar men det har väldigt svårt med så kort varsel. Vi har lyckats få hem några, men det är mellan 1.300 och 1.400 som fortfarande är kvar.

– Alla som har paketresor bokade hos oss är skyddade av paketreselagen, och med inställda flyg gäller återbetalning av resan. Vi försöker naturligtvis att samtidigt så snabbt som möjligt få upp våra plan eller hitta andra alternativ för att få hem alla passagerare, säger Fredrik Henriksson.

Han säger att utebliven inkomst eller andra förluster är saker som resenärer får ansöka om på Vings kundtjänst i ett senare skede. I det akuta läget hänvisas alla drabbade att hålla sig uppdaterade på Vings hemsida. Vinggruppen i Norden består även av varumärkena Spies, Tjäreborg och Globetrotter.

Ving samarbetar ibland med konkurrenter som Tui, det vill säga att man delar charterflyg med passagerare från bägge bolagen. För måndagen gäller det en avgång från Växjö, med 70 Tui-resenärer ut och ungefär lika många hem.

– Vi tittar på hur vi tillsammans med andra bolag kan hjälpa resenärer som drabbats av Thomas Cooks konkurs. Vad gäller våra egna kunder har vi bara det Växjö-flyget som vi också letar lösningar till, säger Tuis svenska kommunikationschef Adam Györki.

Ving säljer fortfarande resor på sin hemsida och bolaget inskärper att dessa fortfarande avgår som normalt. Det handlar då om reguljärflygsresor med exempelvis SAS, Norwegian eller Lufthansa, men förmedlade via Ving – de inställda avgångarna är charterflyg som ingår i bolagets verksamhet som omfattas av Thomas Cook Groups konkurs.

01:17. Den brittiska resejätten Thomas Cook, som äger Ving, försätts i konkurs, meddelar företaget i ett pressutskick. Alla Vinggruppens flyg ställs in tills vidare.

Thomas Cook uppger att man inte har lyckats övertyga ägarna om att man ska reda ut den svåra ekonomiska situation som man har hamnat i – trots ”stora ansträngningar”. Därför ser sig styrelsen inte ha något annat val än att omedelbart begära företaget i konkurs tidigt på måndagsmorgonen.

”Jag och resten av styrelsen beklagar djupt att vi inte har lyckats. Jag vill be om ursäkt till våra flera miljoner kunder och tusentals anställda, leverantörer och samarbetspartner som har stöttat oss i många år”, säger vd Peter Fankhauser i uttalandet

”Detta är en djupt sorglig dag för företaget som var banbrytande med paketresor och gjorde resor möjliga för miljontals människor runt om i världen”, fortsätter han.

”Det innebär tills vidare att Vinggruppens flygbolag, Thomas Cook Airlines Scandinavia, är förhindrade att flyga. Ledningen för flygbolaget i Norden har därför fattat beslut att ställa in samtliga flygningar under måndagen. Samtidigt utvärderas all övrig flygtrafik och som ett resultat av TC Groups konkurs har Vinggruppens ledning tills vidare beslutat att ställa in alla flygresor från Norden”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Problemen för Thomas Cook anses ha mynnat ur osäkerheten runt Brexit, vilket fått britterna att avvakta med semesterbokningar, samtidigt som konkurrensen bland resebolagen har ökat. Bolaget gick den 12 juli ut med en så kallad rekapitaliseringsplan för hur man skulle få in nya pengar och sänka kostnader, men på mållinjen saknades fortfarande 2,5 miljarder kronor från att nå bankernas krav.

Thomas Cook bildades i Storbritannien 1841 och arrangerade då tågresor. Efter andra världskriget började man med paketresor till Europa. Företaget har 22.000 anställda världen över, 9.000 i Storbritannien, och 3.000 hotell världen över är knutna till företaget.

Läs mer:

Reseexperter räknar med fler konkurser – ”Det är för billigt att resa”

Vings ägare i krismöte om 11 miljarder

Så fungerar resegarantin

Resenärer fick sena besked – ”Helt sinnesjukt dåligt skött”