Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 16:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/reseskyddet-begransat-for-tidigare-sjuka/

Ekonomi

Reseskyddet begränsat för tidigare sjuka

Foto: Fredrik Sandberg/TT

När UD lyfter avrådan från att resa till tio länder gäller åter hemförsäkringens reseskydd.

Men för att försäkringen ska gälla finns saker att vara extra noga med, särskilt om man nyligen varit sjuk.

TT Text

Från den 30 juni finns det inte längre någon avrådan från att resa till Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz och Spanien. Det innebär att reseskyddet i hemförsäkringen åter gäller för resor till dessa länder.

– De flesta försäkringsbolag hade exkluderat reseskyddet under tiden UD avrådde, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Hemförsäkringarnas så kallade reseskydd gäller normalt under 45 dagar på resa. Försäkringen ger exempelvis skydd vid akut sjukdom, eller olycksfall då läkarvård behövs.

Men personer som har varit sjuka under våren behöver vara särskilt noggranna före avresa, påpekar Gabriella Hallberg. Man ska vara fullt frisk när man reser.

– Man får inte åka med en pågående sjukdom eller pågående vårdbehov, säger Gabriella Hallberg.

Det krävs att man har varit symtomfri de senaste tre månaderna generellt, för den typen av sjukdom, för att försäkringen ska gälla. Det gäller alla sjukdomar om man uppsökt läkare och fått vård eller behandling som journalförts, enligt Gabriella Hallberg.

– Se till att kontakta försäkringsbolaget för att lämna information till en medicinsk förhandsbedömning som normalt sker via deras larmcentral. Då får du svart på vitt hur försäkringen gäller, säger hon.

Det är dock inte alla försäkringsbolag som har den tjänsten, så bäst är att själv kontrollera vad som gäller hos det egna försäkringsbolaget.

I dessa tider, anser hon, bör man noga överväga om man ska resa då situationen ju kan innebära att speciella omständigheter råder på resmålet. Sjukvården är särskilt pressad på många håll, vilket kan försvåra en vårdsituation även om försäkringen ska hjälpa till vid sjukdom och olycksfall.

För resor till länder dit utrikesdepartementet (UD) fortfarande avråder från icke-nödvändiga resor, typiskt sett turistresor, gäller fortfarande att de flesta försäkringsbolag, med vissa undantag, exkluderar reseskyddet i hemförsäkringen så länge en avrådan finns.

Reser man till dessa länder kan man inte heller räkna med det stöd och den information som en svensk ambassad i utlandet kan ge.

– Man tar fortfarande en risk om man reser. Det gäller att vara välinformerad både före och under resan om situationen förändras snabbt, säger Gabriella Hallberg.

 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt