Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 17:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/restaurangagare-tvingas-tanka-nytt-nar-tiden-for-julbord-narmar-sig/

Ekonomi

Restaurangägare tvingas tänka nytt när tiden för julbord närmar sig

Coronarestriktionerna innebär att många restaurangägare behöver tänka nytt inför julbordsäsongen.
Coronarestriktionerna innebär att många restaurangägare behöver tänka nytt inför julbordsäsongen. Foto: Beatrice Lundborg

Restaurangbranschen drabbades hårt av coronakrisen och med julen i antågande kommer nu nästa stora utmaning: Julborden. Även om maxgränsen på 50 personer inte gäller för julbord tvingas restaurangägarna tänka nytt för att smittsäkra.

– Vi har fått acceptera att det inte kommer bli som vanligt i år, säger Fredrik Eriksson, ägare av Långbro värdshus.

För många restauranger är julbord en av de ekonomiskt viktigaste händelserna på året. Efter en tuff vår hoppas nu många i branschen på en bra julbordssäsong – trots att den i år kommer se annorlunda ut.

På grund av coronapandemin tvingas restaurangerna anpassa julborden efter regeringens restriktioner om trängsel och avstånd. Men eftersom julborden inte träffas av regeln om max 50 personer lever ännu hoppet om en välbesökt julbordssäsong – corona till trots.

På Långbro värdshus bestämde man sig tidigt – trots en oviss start på året – att det traditionsenliga julbordet ska dukas upp även i år. Men för att det ska vara möjligt krävs förändringar i verksamheten.

Julbordet kommer flyttas till ett tält utomhus för att gästerna inte ska trängas inne i restaurangen. Sittningarna blir mer utspridda och ytorna blir större. Man kommer erbjuda munskydd till de som önskar och ambitionen är att personalen tillsammans med gästerna ska se till att avstånden hålls – så att det aldrig blir trångt i buffékön.

Fredrik Eriksson, ägare av Långbro värdshus, ser trots omständigheterna positivt på den kommande säsongen.

– Vi vet att julbordet inte kommer bli som tidigare år, men vi har sedan dag ett bestämt att vi tillsammans ska klara av det här, säger Fredrik Eriksson.

Fredrik Eriksson på Långbro värdshus bestämde redan i mars att årets julbord ska bli av.
Fredrik Eriksson på Långbro värdshus bestämde redan i mars att årets julbord ska bli av. Foto: Beatrice Lundborg

På Långbro värdshus har bokningarna börjat trilla in och Fredrik Eriksson upplever att det finns en stor efterfrågan på just julbord. Men då restriktionerna innebär att restaurangen inte kommer kunna ta emot lika många gäster som tidigare år räknar de med en minskning i antalet julbordsgäster.

– Vi tror att vi kommer tappa runt 20 procent av gästerna jämfört med förra årets julbord. Vi har fått acceptera att 2020 blir inte det starkaste året ekonomiskt, men känner oss ändå lyckosamma, säger Fredrik Eriksson.

Men vilka restriktioner är det då som gäller för restaurangerna? Enligt branschorganisationen Visita räknas julbord inte som allmänna sammankomster – och berörs därför inte av regeln om max 50 personer.

– Det finns inga begränsningar för hur många gäster restaurangerna får ta in så länge det inte råder trängsel, säger Stefan Lundin, chefsjurist på Visita.

Att servera julbordet i form av buffé är inte heller något problem – om det kan ske med hänsyn till de regler som finns om att motverka smittan.

– Restaurangerna måste se till att det inte blir trängsel, gästerna måste sitta ner med sin mat och dryck och får inte stå vid baren. Det går att genomföra julborden, men det kommer att bli annorlunda från tidigare år, säger Stefan Lundin.

Läs mer: Restauranger som inte följer trängselregler kan stängas

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt