Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Restaurangerna behåller priserna trots sänkt moms

Bara en av sju restauranger i de svenska storstäderna har genomgående sänkt sina matpriser efter momsreformen. Det visar en granskning av 329 restauranger som DN har gjort.

Regeringen sänkte restaurangmomsen vid årsskiftet och utlovade billigare mat på krogen. Men en granskning som Dagens Nyheter har gjort visar att de flesta restauranger hittills låtit priserna stå oförändrade.

792 maträtter på restauranger i Stockholm, Malmö och Göteborg har ingått i undersökningen.

Bland de ställen som inte sänkt priset återfinns såväl lyxrestauranger som kvarterskrogar och pizzerior.

Totalt hade bara 45 av de 329 undersökta restaurangerna genomgående sänkt priserna. Ytterligare 33 hade satt ner priserna på enstaka rätter.

– Det är naturligtvis ett beklagligt resultat, säger Eva Östling Ollén, vd på Sveriges Hotell- och restaurangföretagare, SHR.

Hon tror dock att den hårt konkurrensutsatta marknaden med tiden kommer göra att priserna pressas ner.

Hon manar dessutom restaurangägarna till att ta sitt ansvar i form av nyanställningar och sänkta priser.

– Det är oerhört viktigt. Om branschen inte levererar resultat så är jag övertygad om att reformen inte kommer att finnas kvar särskilt länge, säger Eva Östling Ollén.

Momsen sänktes från 25 procent till 12 procent. Men i snitt har samtliga undersökta maträtter bara blivit 0,8 procent billigare.

Bland de 123 maträtter som har blivit billigare är medelsänkningen 8 procent.

Mest benägna att sänka priserna är snabbmatsrestaurangerna där flera kedjor satsat hårt på att marknadsföra sig med nya lägre priser efter årsskiftet. 33 procent av snabbmaträtterna i undersökningen hade fått sänkt pris mellan december och januari.

Restauranger i kategorin som vi valt att kalla ”asiatisk mat” är de som hittills varit minst benägna att sänka priserna. Av 67 undersökta maträtter hade inte en enda satts ned i pris mellan december och januari.

En förklaring till det kan vara att flera av dessa är små företag med litet kassaflöde där momssänkningen inte får så stor effekt.

– Vi vet att många småföretagare redan är hårt pressade både när det gäller lönsamhet och arbetssituation. Många har också sagt att de hoppas kunna använda den högre lönsamheten till att jobba lite mindre nu, säger Ella Niia, förbundsordförande för Hotell och restaurangfacket.

På Skatteverket har man även fått indikationer på att vissa restauranger har fortsatt med 25 procents moms på sina kvitton.

– Det är mycket möjligt att vissa restaurangägare har missat detta. Det faktum att ingen asiatisk restaurang i undersökningen har sänkt sina priser skulle kunna bero på språkförbristningar, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Han förklarar att detta inneburit informationsproblem i samband med tidigare reformer inom branschen.

Ella Niia, som generellt är tveksam till effekterna av momsreformen, ser dock även andra orsaker till att restaurangägare inte sänker priserna.

– Systemet som det var förut där en momssats på 12 procent gällde för hämtmat och en annan på 25 procent för dem som käkade på plats inbjöd ju till oseriöst agerande. Och det är klart att om man redan innan fuskade med detta så har man inga nya marginaler att ta av nu, säger Ella Niia.

Research: Linnea Johansson, Jens Kärrman, Emma Löfgren, Erik Olsson, Lena Söder, Kristoffer Örstadius.

Priserna som sänkts mest i DN:s

Priserna som sänkts mest i DN:s undersökning

1. Black & Brown Inn, Stockholm - Salladsbuffé. Då: 85. Nu: 60 (-29 procent)

2. Korfu Orfa Restaurang, Stockholm - Moussaka. Då: 95. Nu: 75 (-21 procent)

3. Ar Värnhems Pizzeria, Malmö - Capricciosa. Då: 55. Nu: 45 (-18 procent)

4. Ar Värnhems Pizzeria, Malmö - Hawaii. Då: 55. Nu: 45 (-18 procent)

5. Bistro Bellman AB, Göteborg - Räksallad. Då: 79. Nu: 65 (-18 procent)

Ingen asiatisk maträtt till lägre pris

Så här många maträtter har priset sänkts på:

Dagens rätt: 48 av 166 (29 %)

Asiatiskt: 0 av 67 (0 %)

Pizza: 10 av 144 (7 %)

Kött och fisk: 23 av 132 (17 %)

Husman: 6 av 41 (15 %)

Pasta: 6 av 37 (16 %)

Sallad: 6 av 49 (12 %)

Snabbmat: 16 av 49 (33 %)

Japanskt/sushi: 2 av 48 (4 %)

Vegetariskt: 1 av 12 (8 %)

Pub- och barmat: 3 av 31 (10 %)

Övrigt: 2 av 16 (13 %)

• DN har granskat hur sänkningen

• DN har granskat hur sänkningen av restaurangmomsen har påverkat priserna.

• Vår undersökning baseras på 792 maträtter från sammanlagt 329 restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi har gjort nedslag vid två tidpunkter, den 12–18 december 2011 och 4–9 januari 2012.

• DN har ringt till restaurangerna och frågat efter maträtter och priser. Vi har strävat efter en spridning av restauranger och i undersökningen ingår såväl lyxrestauranger och krogar till pizzerior och gatukök.

• Ursprungligen kontaktades 350 restauranger. 21 av dessa har försvunnit från undersökningen, antingen eftersom maträtterna vi valt har utgått från menyn eller för att restaurangerna har upphört.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.