Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Restaurangfackets krav väcker ilska

Ännu ett LO-fack har nu i vårens avtalsrörelse lagt sig skyhögt över industrimärket: Hotell och restaurangfacket HRF kräver 745 kronor för alla, vilket blir 3,3 procent på medianlönen. Det är högst av samtliga lönekrav hittills på ett helt avtalsområde.

Extremt högt och mycket oroande, tycker motparten, hotell- och restaurangarbetsgivarorganisationen Visitas vd Eva Östling.

– Det är synnerligen beklagligt att LO:s samordning fungerat så dåligt.
Industrins normerande avtal, det så kallade märket, kan som allra högst i år bli 2,8 procent, vilket är industrifackens utgångskrav.

Det innebär att HRF sällat sig till merparten av övriga LO-förbund, som sedan LO:s samordning sprack passat på att lägga sig en bra bit över industrin.

De fem bygg- och anläggningsfacken i den gemensamma plattformen 6F kräver 3,2 procent, Handels 3,1 procent, Kommunal 3,3 procent i snitt, där de stora höjningarna skulle gå till gruppen undersköterskor. Och så nu alltså HRF, där en höjning med 745 kronor innebär 3,3 procent på medianlönen 22.500, och nära 3,5 procent för den som går på minimilön med mindre än sex års branschvana. Det är något en stor del av branschens anställda och förbundets 30.000 medlemmar gör. Ungefär hälften av de anställda går på avtalens två lägstalönenivåer, ingångslönen och den efter sex års branschvana.

Hotell och restaurangfacket har också en rad andra krav, framhåller HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt.

– Nära fyra av tio medlemmar har tidsbegränsade anställningar. Vi måste få slut på överutnyttjandet av allmän visstidsanställning. Vi anser att det måste finnas objektiva skäl för att anställa på visstid. I dag får många en tillfällig anställning när företagets arbetskraftsbehov i själva verket är permanent.

Ett annat problem är schemaändringar med kort varsel.

– Ofta ser man hur arbetsgivaren går in och ändrar scheman för att knapra bort timmar och hyvla ned anställningsgraden. Folk kan varken planera sina liv eller leva på sina inkomster.

Ytterligare ett fackligt krav är att Visita styr upp medlemsföretagens inbetalning av pensionsavgifter.

– Vissa företag underlåter att leverera in de anställdas uppgifter till Fora och betalar alltså inte de avgifter till avtalspensionen som de ska, framhåller Malin Ackholt.

Dagens avtal löper ut till Valborg och ambitionen är att ha ett nytt avtal klart per den sista april.

HRF:s förbundsordförande Therese Guovelin försvarar nivån på förbundets lönekrav:

– Vi ställer våra yrkande utifrån LO:s gemensamma målsättningsdokument om att halvera löneskillnaderna mellan mans- och kvinnodominerade branscher fram till 2028, säger Guovelin.

Hon tror inte att företagens ekonomiska läge är så bekymmersamt som Visita hävdar.

– Med ledning av konsumentprisindex kan vi konstatera att de är oerhört duktiga på att ta betalt, samtidigt som de är mycket dåliga på att betala sina anställda. De flesta av våra medlemmar arbetar på stora restauranger och kedjor, där lönsamheten är helt i nivå med andra branscher.

IF Metalls ordförande Anders Ferbe, som flera gånger hårt kritiserat de parter som nu försöker spräcka industrins lönenormering, konstaterar att det självklart utan LO-samordning står varje förbund fritt att ställa vilka krav det vill.

– Men när man som HRF med flera lägger sig på en kravnivå långt över industrinormeringen signalerar man väldigt tydligt att man inte avser att följa normeringen. Det tycker jag är oerhört allvarligt.

– När man angriper industrins lönenormerande roll måste man inse att man också angriper skyddsnätet för arbetsmarknadens svagaste grupper. Normen är inte bara tak, den utgör också ett golv för bland andra restaurangbiträden, hemtjänstassistenter och undersköterskor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.